Το τσάι αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα παγκοσμίως, μετά το νερό ενώ και ο καφές είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν είτε πράσινο τσάι είτε καφέ τόσο για να απολαύσουν την χαρακτηριστική τους γεύση όσο και για τα οφέλη που έχουν για την υγεία.

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι το πιο διαδεδομένο διεγερτικό παγκοσμίως και βρίσκεται φυσικά στον καφέ και το τσάι. Στην πραγματικότητα, ο καφές και το τσάι είναι συχνά οι πιο κυρίαρχες πηγές καφεΐνης στη διατροφή ενός ατόμου.

Ωστόσο, ο καφές περιλαμβάνει την τριπλάσια ποσότητα σε καφεΐνη συγκριτικά με το πράσινο τσάι, καθώς 240mL καφέ παρέχουν 96 mg καφεΐνης, ενώ η ίδια ποσότητα πράσινου τσαγιού έχει μόλις 29 mg.

Η καφεΐνη αποτελεί μια από τις πιο ουσίες που έχουν μελετηθεί εκτενώς, λόγω των πολλαπλών ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένα επίπεδα ενέργειας, εγρήγορση, συγκέντρωση, έντονο αίσθημα αφύπνισης.
  • Μειωμένη ψυχική και νοητική κόπωση.
  • Γρήγοροι χρόνοι αντίδρασης και βελτιωμένη ακρίβεια.
  • Βελτιωμένη απόδοση άσκησης.
  • Βελτιωμένη μνήμη και διάθεση.

Ερευνητικά δεδομένα επίσης αναφέρουν ότι η καφεΐνη έχει προστατευτικές επιδράσεις στην υγεία του εγκεφάλου, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει ακόμη και την πρόσληψη καφεΐνης με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Πράσινο τσάι και καφές ωφελούν την υγεία

Το πράσινο τσάι και ο καφές έχουν πολλά κοινά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αντιοξειδωτικής τους περιεκτικότητας και της συμβολής τους στην απώλεια βάρους.

Πηγές αντιοξειδωτικών

Οι ελεύθερες ρίζες διαδραματίζουν πολλούς και ευεργετικούς ρόλους στο σώμα σας. Ωστόσο, σε περίσσεια, οδηγούν σε οξειδωτικό στρες, μια επιβλαβής διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία, προκαλώντας ασθένειες και επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.

Τόσο ο καφές όσο και το πράσινο τσάι αποτελούν εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών ενώσεων με ευεργετικές επιδράσεις κατά του οξειδωτικού στρες.

Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που «κρύβεται» πίσω από τα οφέλη για την υγεία μας αλλά και την απολαυστική τους γεύση.

Απώλεια βάρους

Σε πληθώρα ερευνητικών μελετών έχει διαπιστωθεί ότι η καφεΐνη σχετίζεται με την απώλεια βάρους. Η καφεΐνη τόσο στο πράσινο τσάι όσο και στον καφέ φαίνεται ότι μπορεί:

  • Να μειώνει το αίσθημα της πείνας.
  • Να αυξήσει την καύση θερμίδων.

Το CGA του καφέ και το EGCG του πράσινου τσαγιού, μαζί με την καφεΐνη, παρέχουν και στα δύο ροφήματα ιδιότητες που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

Ορισμένοι μειωμένοι κίνδυνοι για την υγεία

Ερευνητικά δεδομένα επισημαίνουν ότι το πράσινο τσάι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη και κατάθλιψης.

Από την άλλη, ο καφές έχει συνδεθεί με τη μειωμένη θνησιμότητα των καρδιακών παθήσεων.

Ποιο είναι καλύτερο;

Το πράσινο τσάι και ο καφές αποτελούν ροφήματα που σας προσφέρουν τα οφέλη της καφεΐνης αλλά και των αντιοξειδωτικών ενώ και τα δύο σχετίζονται επίσης με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών.

Ωστόσο, τα άτομα που αντιμετωπίζουν άγχος, αϋπνία και διαταραχές πανικού θα ήταν καλό να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιλογής πράσινου τσαγιού συγκριτικά με τον καφέ λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη και επειδή περιέχει L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που προάγει μια κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης.

Από την άλλη πλευρά, ο καφές θα ήταν μια πιο κατάλληλη επιλογή αν ψάχνετε για αυξημένη εγρήγορση ή βελτιωμένη φυσική απόδοση.