Ένα σαρακοστιανό μενού δεν είναι απαραίτητο να συντάσσεται με λιτά και φτωχά σε γεύση και εμφάνιση πιάτα. Γι’ αυτό το Vita δεν μένει στις κλασικές σαρακοστιανές συνταγές, μετατρέπει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας σε γαστριμαργική απόλαυση και σας αποδεικνύει ότι και η νηστεία έχει τη νοστιμάδα της.

Πέντε νόστιμες συνταγές για τη νηστεία

Χταποδάκι με βινεγκρέτ μουστάρδας

Το χταπόδι στην Ελλάδα το προτιμάμε πολύ τη σαρακοστή και το τρώμε συνήθως ψητό, κοκκινιστό ή βραστό με λαδόξιδο. Εμείς όμως φέτος σας προτείνουμε να το απολαύσετε σαλάτα με μια υπέροχη σος μουστάρδας που θα του δώσει άλλη νοστιμιά.

Υλικά για 6 άτομα

1 κιλό χταποδάκια

2 σγουρά μαρούλια

1 ματσάκι ρόκα

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 κουταλιές μουστάρδα

4 κουταλιές μπαλσάμικο

½ ματσάκι άνηθο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τα χταποδάκια, τα στραγγίζετε, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Πλένετε τη ρόκα και τα μαρούλια και τα κόβετε με το χέρι. Αναμιγνύετε τα λαχανικά με τα χταποδάκια σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Στη συνέχεια, ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ χτυπώντας σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα καρύδια, το μπαλσάμικο, τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι και περιχύνετε τη σαλάτα. Σερβίρετε αμέσως.

Σπιτική λαγάνα

Υλικά για 3 μικρές λαγάνες

1 κιλό κίτρινο αλεύρι

650 γρ. χλιαρό νερό

15 γρ. νωπή μαγιά

Σουσάμι

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Αλάτι

Εκτέλεση

Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο νερό και την αφήνετε περίπου 10 λεπτά να ωριμάσει Κατόπιν σε μια λεκανίτσα βάζετε το αλεύρι, τη διαλυμένη μαγιά, το λάδι (αφήνοντας λίγο για το άλειμμα του ταψιού και της λαγάνας), λίγο αλάτι και προσθέτετε σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να μην κολλάει στο χέρι (αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα νερό ή αλεύρι ανάλογα). Ζυμώνετε (για περίπου 10 λεπτά) μέχρι να γίνει ένα λείο και σφιχτό ζυμάρι. Στη συνέχεια, κάνετε το ζυμάρι μια μεγάλη μπάλα, το σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε για μια ώρα περίπου σε ζεστό μέρος να ωριμάσει ή να «ξεκουραστεί» όπως συνηθίζουν να λένε.

Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη ξαναζυμώνετε για 3 λεπτά περίπου, τη χωρίζετε σε 3 ίσα κομμάτια και τα βάζετε σε 3 στρογγυλά ταψιά μέτριου μεγέθους, τα οποία έχετε λαδώσει καλά με ελαιόλαδο. Τα πιέζετε με τις παλάμες γα να απλωθούν στο ταψί. Αφήνετε τις λαγάνες για 30 λεπτά περίπου σκεπασμένες σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν (μέχρι να διπλασιάσουν τον όγκο τους). Όταν φουσκώσουν βρέχετε με λίγο νερό την επιφάνειά τους και κάνετε βαθιές δαχτυλιές για να πάρουν και την όψη της λαγάνας. Τις πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20 λεπτά περίπου μέχρι δηλαδή, να ροδίσουν.

Κολοκυθόπιτα

Οι πίτες έχουν ξεχωριστή θέση στο ελληνικό τραπέζι. Είναι χορταστικές, εύγευστες και υγιεινές. Η πίτα που σας προτείνουμε αν και είναι νηστίσιμη κλείνει μέσα της μια ποικιλία και ένα συνδυασμό υλικών που θα κεντρίσει τη γεύση σας.

Υλικά για 12 κομμάτια

½ κιλό φύλλο κρούστας

2 κιλά κολοκυθάκια

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι

1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές

½ φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη

½ φλιτζάνι κουκουνάρια

1 χούφτα τριμμένη φρυγανιά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουταλάκι κανέλα

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Τρίβετε τα κολοκυθάκια και τα αφήνετε σε ένα σουρωτήρι από το προηγούμενο βράδυ να στραγγίξουν τα υγρά τους. Την επομένη τα στύβετε καλά και τα σοτάρετε σε μια κατσαρόλα μαζί τη μισή ποσότητα λαδιού μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους. Στη συνέχεια, προσθέτετε τις σταφίδες, την καρυδόψιχα και τα κουκουνάρια. Τα ανακατεύετε και τα κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε την κανέλα, την τριμμένη φρυγανιά, το σιμιγδάλι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά και το μίγμα είναι έτοιμο. Στρώνετε σε λαδωμένο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας τα οποία έχετε λαδώσει καλά. Αδειάζετε πάνω τους το μίγμα και το στρώνετε ομοιόμορφα. Σκεπάζετε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης έχετε λαδώσει. Κόβετε τα περισσεύματα των επάνω φύλλων, βρέχετε την επιφάνεια της πίτας, χαράζετε κομμάτια και την ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μιάμισι ώρα περίπου.

Σταφιδόπιτα νηστίσιμη

Η σταφιδόπιτα που σας προτείνουμε είναι πεντανόστιμη, νηστίσιμη και ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά που μπορείτε να φτιάχνετε και σε περιόδους που δεν νηστεύετε μιας και δεν γίνεται με βούτυρο, αλλά με ελαιόλαδο.

Υλικά για 10-12 κομμάτια

1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 ποτήρια φρέσκο χυμό πορτοκάλι

1 ποτήρι ελαιόλαδο

2 ποτήρια ξανθιά σταφίδα ψιλοκομμένη

1 ποτήρι ζάχαρη

1 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο

1 κουταλάκι κανέλα

1 κουταλάκι σόδα

½ ποτηράκι κονιάκ

Εκτέλεση

Χτυπάτε με το σύρμα τη ζάχαρη και το λάδι με την κανέλα και το γαρύφαλλο μέχρι να ασπρίσουν. Κατόπιν ρίχνετε το κονιάκ, τη σταφίδα και το 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζετε ρίχνοντας στο μίγμα το αλεύρι και το 2ο ποτήρι χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύετε πολύ απαλά με το χέρι το μίγμα και το αδειάζετε σε ένα καλά λαδωμένο στρογγυλό ταψί. Ψήνετε τη σταφιδόπιτα σε μέτριο φούρνο στους 160ο C για 1 ώρα περίπου.

Σπιτικοί λουκουμάδες

Κρατήστε την έκπληξη για το τέλος. Μετά το γεύμα κεράστε την οικογένειά σας λουκουμάδες από τα χεράκια σας. Φτιάξτε, λοιπόν, αγνούς λουκουμάδες με ελαιόλαδο που είναι μάλιστα από τα αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων.

Υλικά για 6 μερίδες

640 γρ. αλεύρι μαλακό

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλιά μαγιά μπίρας

1 φλιτζάνι μέλι

Κανέλα

Καρυδόψιχα για πασπάλισμα

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Κοσκινίζετε το αλεύρι, το βάζετε στο μπολ του μίξερ και το ανακατεύετε με το αλάτι και με ½ φλιτζάνι νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τη μαγιά. Αρχίζετε να χτυπάτε τα υλικά ενώ ταυτόχρονα ρίχνετε λίγο λίγο ζεστό νερό έως ότου γίνει ένας χυλός ούτε πολύ πηχτός ούτε πολύ αραιός. Κατόπιν σκεπάζετε με μια πετσέτα το μπολ με το χυλό και το βάζετε σε ένα ζεστό μέρος ώστε να διπλασιασθεί ο όγκος του χυλού. Μόλις φουσκώσει ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Βρέχετε ένα μεγάλο κουτάλι και παίρνετε μία μία κουταλιά από το χυλό και τον ρίχνετε στην κατσαρόλα. Μόλις τα κομματάκια ζύμης φουσκώσουν και ροδίσουν, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε τους λουκουμάδες ζεστούς με μέλι χοντροκοπανισμένα καρύδια και κανέλα.