Πιθανότατα θα έχετε καταναλώσει τα ραπανάκια σε σαλάτες, αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσετε αυτό το τραγανό, αναζωογονητικό λαχανικό ενώ πολλοί είναι και οι λόγοι που θα σας πείσουν να τρώτε συχνότερα.

Ραπανάκια κατά του καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά έχουν αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, στην αποτροπή της πρόωρης γήρανσης και των ασθενειών. Υπάρχουν μάλιστα, και στα ραπανάκια και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Σε περιεκτική ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ραπανάκια, που έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια ως φυσικά θεραπευτικά, παρέχουν διάφορους τύπους αντιοξειδωτικών. Αυτά βρίσκονται στη βρώσιμη ρίζα των λαχανικών, καθώς και στους βλαστούς, στους σπόρους αλλά και τα φύλλα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι φυσικές ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία έναντι ορισμένων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του ήπατος και του πνεύμονα.

Κατά του διαβήτη

Ενώ το να καταναλώνετε περισσότερα ραπανάκια από μόνο του δεν αναιρεί τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη, επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν την ευεργετική επίδραση του λαχανικού στην νόσο. Σε ερευνητική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, εξετάστηκε η σχέση μεταξύ τους.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι προστατευτικές τους ιδιότητες πιθανώς σχετίζονται με την ικανότητα των λαχανικών να ενισχύσουν τον αντιοξειδωτικό αμυντικό μηχανισμό του σώματος και να επηρεάσουν θετικά τις ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από τη γλυκόζη.

Τα ραπανάκια φαίνεται επίσης να μειώνουν την απορρόφηση της γλυκόζης στο έντερο και να προάγουν την πρόσληψη γλυκόζης, η οποία μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Περιέχουν προστατευτικές για την υγεία ενώσεις

Τα ραπανάκια περιέχουν φυσικές ουσίες που περιέχουν θείο. Αυτές οι ενώσεις έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, προστατεύουν τα κύτταρα από παράγοντες που προκαλούν καρκίνο και παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Οι ενώσεις στα ραπανάκια έχουν επίσης αντιβακτηριακή δραστικότητα, τα οποία συνδέονται με έλκη και καρκίνο του στομάχου.

Απολαυστικά γεύματα με ραπανάκια

Τα παραδοσιακά κόκκινα ραπανάκια μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα. Τοποθετήστε φέτες από ωμά ραπανάκια πάνω από τοστ καλυμμένο με πουρέ αβοκάντο ή χούμους. Προσθέστε τα σε σάντουιτς ή προσθέστε τα σε λαχανοσαλάτα. Βουτήξτε φρέσκα ραπανάκια σε καρυκευμένο ταχίνι ή γκουακαμόλε.

Καταναλώστε ραπανάκια με μέτρο για να αποφύγετε τις απότομες πτώσεις στο σάκχαρο στο αίμα.