Ταλαιπωρείστε από συνάχι; Ίσως το κρυολόγημά σας να έχει και θετική πλευρά. Η μόλυνση από έναν συνηθισμένο ιό που προκαλεί κοινό κρυολόγημα ενδέχεται να προστατεύει από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2, δείχνει εργαστηριακή μελέτη στη Βρετανία.

Πειράματα σε καλλιέργειες ανθρώπινων επιθηλιακών κυττάρων έδειξαν ότι η μόλυνση με ρινοϊό (HRV) προκαλεί μια φυσική ανοσιακή απόκριση που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του πανδημικού κοροναϊου, διαπιστώνει μελέτη που πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση της βρετανικής κυβέρνησης.

«Αυτό σημαίνει ότι η ανοσοαπόκριση που προκαλούν οι ήπιες λοιμώξεις του κοινού κρυολογήματος θα μπορούσε να προσφέρει ένα επίπεδο παροδικής προστασίας εναντίον του SARS-CoV, πιθανώς μπλοκάροντας τη μετάδοση του SARS-CoV-2 και μειώνοντας τη σοβαρότητα της Covid-19» αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο Πάμπλο Μουρσία, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

H μελέτη της ομάδας του δημοσιεύεται στο Journal of Infectious Diseases.

«Επόμενο βήμα μας θα είναι μα μελετήσουμε τι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ιών προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδρασή της στη μετάδοση ασθενειών. Στη συνέχεια μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση για την ανάπτυξη στρατηγικών και μέσων ελέγχου των λοιμώξεων Covid-19.

«Στο μεταξύ, ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας έναντι στην Covid-19» καταλήγει η ανακοίνωση.

O HRV είναι ο συχνότερος ιός στους ανθρώπινους πληθυσμούς. Προκαλεί συνάχι και πονόλαιμο, συνήθως όμως όχι πυρετό.

Εκτός από τους ρινοϊούς, κοινό κρυολόγημα προκαλούν δεκάδες ακόμα ιοί. ανάμεσά τους και τρεις κοροναϊοί που δεν έχουν άμεση συγγένεια με τον SARS-CoV-2.

Ακολουθήστε το στο Google News