Αν και η υγιεινή διατροφή δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με την αγορά μοντέρνων και ακριβών συστατικών, είναι πράγματι αλήθεια ότι η ισορροπημένη και πιο υγιεινή διατροφή είναι πιο δύσκολη όταν έχουμε περιορισμένο budget.

Υγιεινή διατροφή on a budget

Κι όμως, σύμφωνα με τον γιατρό λειτουργικής ιατρικής, δρ. Mark Hyman, υπάρχουν απλοί τρόποι για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την διατροφή μας όσο το δυνατόν πιο υγιεινή, δίχως ταυτόχρονα να ξοδεύουμε μια περιουσία.

Εάν αναρωτιέστε πώς να τρώτε υγιεινά και χωρίς να σπαταλάτε πολλά, οι συμβουλές του μπορούν να σας βοηθήσουν να δώσετε προτεραιότητα σε όσα είναι καλό να αγοράσετε αλλά και στον τρόπο.

Από όσα μπορείτε, αγοράστε πολλά

Αν και το να αγοράσετε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να φαίνεται σαν την φθηνότερη επιλογή, ο δρ. Mark Hyman όμως, επισημαίνει ότι αν αγοράζετε αυτά τα τρόφιμα σε μεγάλους όγκους, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ιατρικά ζητήματα.

«Για αυτό θα ήταν καλύτερο να παραμείνετε σε λαχανικά, φρούτα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και κάποιο κρέας υψηλής ποιότητας κι έτσι θα εξοικονομείτε χρήματα μακροπρόθεσμα» επισημαίνει.

«Οι φακές, το ρύζι, τα φασόλια, η βρώμη, το κινόα είναι όλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ευέλικτα στο μαγείρεμα και μπορούν να αγοραστούν σε ποσότητες» αναφέρει.

Επιλέξτε κονσέρβες και κατεψυγμένα

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα ενώ μπορούν να διατηρηθούν και περισσότερο. «Μου αρέσει να αγοράζω κατεψυγμένα μούρα για να τα προσθέτω σε απλά smoothies», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Mark Hyman.

Όταν αγοράζετε κονσέρβες τροφίμων, συνιστά να αγοράσετε μάρκες χωρίς BPA. Εάν αγοράζετε κονσέρβες, ξεπλύνετε καλά για να αφαιρέσετε το υπερβολικό νάτριο. Μία κατηγορία κονσερβοποιημένων τροφίμων που προτείνει είναι τα ψάρια, οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 υγιή για την καρδιά και τον εγκέφαλο λιπαρά.

«Ο κονσερβοποιημένος σολομός, οι σαρδέλες και οι αντσούγιες είναι εξαιρετικές επιλογές για προσθήκη στις σαλάτες όταν βιάζεστε» επισημαίνει.

Βρείτε τρία εύκολα γεύματα για εξαιρετικά πολυάσχολες ημέρες

Συχνά, οι άνθρωποι βασίζονται στο γρήγορο φαγητό όταν είναι πολύ κουρασμένοι για να σκεφτούν ακόμη και για το μαγείρεμα, ωστόσο δεν είναι τόσο οικονομικό όσο το να μαγειρέψετε κάτι στα γρήγορα ούτε και τόσο υγιεινό.

Αντίθετα οι ειδικοί προτείνουν να δημιουργήσετε τρία απλά γεύματα, από εύκολους και θρεπτικούς συνδυασμούς, τα οποία μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε ιδιαίτερα κουρασμένοι.