Δεν χρειάζεστε να κάνετε μια θεαματική αλλαγή στο βάρος σας για να ωφελήσετε την υγεία της καρδιάς σας. Ακόμα και η μικρή μείωση του βάρους σας, της τάξεως του 5%, μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς να κάνει μεγάλη διαφορά. Το 5% του συνολικού σας βάρους, περίπου 4,5 κιλά αν το βάρος σας είναι γύρω στα 90 κιλά, μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά ποικίλα ζητήματα υγείας.

Λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις

Αρκούν 4,5 κιλά για να προσθέσουν περίπου 18 κιλά πίεσης στις αρθρώσεις σας, σύμφωνα με τους ειδικούς, γεγονός που μπορεί να τις φθείρει πιο νωρίς. Το επιπλέον λίπος μπορεί παράλληλα να προκαλέσει φλεγμονή, δημιουργώντας επιπλέον ζητήματα υγείας.

Η απώλεια ακόμη και λίγων κιλών μπορεί να μειώσει κατά πολύ τον κίνδυνο καταπονημένων αρθρώσεων.

Μικρότερος κίνδυνος καρκίνου

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι γυναίκες που έχασαν τουλάχιστον το 5% του συνολικού τους βάρους μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 12%.

Αν και δεν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι η απώλεια βάρους σάς προστατεύει από άλλους τύπους, υπάρχουν μερικές ιδιαίτερα θετικές αλλαγές που συμβαίνουν ότι χάνετε ακόμα και λίγα κιλά. Τα υπέρβαρα άτομα, για παράδειγμα, που αδυνατίζουν έχουν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων ορμονών που συνδέονται με τον καρκίνο, όπως οιστρογόνα, ινσουλίνη και ανδρογόνα.

Προλαμβάνετε τον διαβήτη τύπου 2

Εάν έχετε περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε την συγκεκριμένη πάθηση, τότε η απώλεια βάρους, ακόμα και αν είναι μικρή, αποτελεί την μία μέθοδο πρόληψης ή τουλάχιστον έναν τρόπο για να καθυστερήσετε την εμφάνισή της.

Η άλλη μέθοδος αποτελεί την φυσική δραστηριότητα, την μέτρια άσκηση δηλαδή για περίπου 30 λεπτά την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα. Εάν έχετε ήδη διαβήτη, η απώλεια αυτού του βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε λιγότερα φάρμακα και να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Μειωμένη αρτηριακή πίεση

Το επιπλέον σωματικό βάρος μπορεί να κάνει πιο έντονη για τα τοιχώματα των αρτηριών σας την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που κάνει την καρδιά σας να δουλεύει πιο σκληρά. Μπορείτε να μειώσετε την πίεση κατά περίπου 5 βαθμούς εάν μειώσετε το 5% από αυτόν τον αριθμό στην ζυγαριά.

Δοκιμάστε να περιορίσετε το αλάτι, καταναλώστε πολλά λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, και μπορείτε να την μειώσετε ακόμη περισσότερο.