Φαίνεται πως η καθημερινή ή έστω τακτική άσκηση προσφέρει πολλαπλά οφέλη, που ξεπερνούν τα στενά όρια των μυών μας.

Είτε προτιμάτε το τρέξιμο, είτε προτιμάτε να σηκώνετε βάρη ή να κάνετε κάποιο σπορ, βρήκαμε τους 7 τρόπους με τους οποίους η καθημερινή άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε σε μια δύσκολη απόφαση της ζωής σας, να πάρετε την πολυπόθητη προαγωγή στη δουλειά σας και να μην ξεχάσετε ξανά …τα κλειδιά σας στο σπίτι!

1.Η συχνή άσκηση βοηθάει στη γρήγορη λήψη αποφάσεων

Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται οξυγόνο για να λειτουργήσει και οι γυναίκες που γυμνάζονται συχνά, αυξάνουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα, οι γυναίκες οι οποίες γυμνάζονται επιδεικνύουν καλύτερες ικανότητες στη λήψη αποφάσεων συγκριτικά με εκείνες που δεν γυμνάζονται.

2.Τα σπορ μας κάνουν καλύτερους αναγνώστες

Όταν σκέφτεστε πώς κινούνται τα σώματα σε έναν χώρο – είτε γύρω από τους αντιπάλους σας, είτε στο γήπεδο – ταυτόχρονα βελτιώνετε την ικανότητά σας να εκτελείτε διανοητικές εντολές σύμφωνα με μια πρόσφατη πανεπιστημιακή έρευνα στη Γερμανία. Η ενασχόληση με κάποιο ομαδικό σπορ μπορεί να σας κάνει καλύτερους αναγνώστες χαρτών, να βελτιώσει την ικανότητά σας να κυκλοφορείτε στην κίνηση ή την επιδεξιότητά σας να… συναρμολογείτε τα έπιπλα του Ikea!

3.Η προπόνηση ενδυνάμωσης ενισχύει την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης

Η προπόνηση αντοχής, για να εκτελείται σωστά, απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση. Πρέπει να προσέχετε την εκτέλεση της κάθε άσκησης και ταυτόχρονα να αγνοείτε τον ενοχλητικό «τύπο» που γυμνάζεται δίπλα σας στο γυναστήριο! Ένα γνωστό επιστημονικό περιοδικό φυσιολογίας διαπίστωσε, ότι όσο περισσότερο γυμνάζεστε με προπονήσεις ενδυνάμωσης, τόσο περισσότερο είστε σε θέση να αποφύγετε τους περισπασμούς εκτός γυμναστηρίου.

4.Οι ασκήσεις αντοχής σας βοηθάνε να προσηλώνεστε στους στόχους σας

Όταν πηγαίνετε για τρέξιμο στο δρόμο για μεγάλο χρονικό διάστημα, βελτιώνετε την ικανότητα του σώματός σας να εκτελεί απαιτητικές ασκήσεις. Ταυτόχρονα εκπαιδεύετε το μυαλό σας να επιμένει στους στόχους του, σύμφωνα με την ίδια έρευνα του παραπάνω επιστημονικού περιοδικού.

Όταν τρέχετε ή κάνετε ποδήλατο για μια ώρα ή περισσότερο, δεν αντιμετωπίζετε μόνο την σωματική κόπωση, αλλά και το ίδιο το μυαλό σας που ίσως βαριέται εύκολα να εκτελεί την ίδια άσκηση! Η ικανότητα σας να ξεπερνάτε τα εμπόδια του μυαλού είναι σημαντική και επηρεάζει το multitasking (δηλαδή την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εργασιών μαζί) στο χώρο εργασίας, καθώς και τη δέσμευση σας με μακροπρόθεσμα σχέδια και στόχους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

5.Το έντονο τρέξιμο βελτιώνει τη μνήμη σας

Σε μια μελέτη νευροβιολογίας για τη μάθηση και τη μνήμη, οι συμμετέχοντες έμαθαν καινούργιες λέξεις 20% γρηγορότερα αφού είχαν κάνει τρέξιμο με μεγάλη ένταση (σπριντ), από τους συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν μια προπόνηση χαμηλής έντασης.

Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος υψηλής έντασης, ο εγκέφαλος σας αυξάνει τα επίπεδα των «νευροφυτικών παράγοντων». Οι «νευροφυτικοί παράγοντες» είναι πρωτεΐνες που ενισχύουν την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου σας! Ακόμη, η συγκεκριμένη προπόνηση αυξάνει τη ντοπαμίνη και την αδρεναλίνη (ή επινεφρίνη) και αιτιολογεί σύμφωνα με ερευνητές, την ενίσχυση της μνήμης.

6.Η Yoga σας βοηθά να επεξεργάζεστε πιο γρήγορα τις πληροφορίες

Ένα 20λεπτο πρόγραμμα Yoga, βελτίωσε την ικανότητα των φοιτητών να επεξεργάζονται γρήγορα και με ακρίβεια πολλές πληροφορίες, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στην Αμερική. Και το καλύτερο από όλα, χρειάστηκαν μόλις 30 λεπτά για να δράσει αποτελεσματικά ενισχύοντας την εγκεφαλική λειτουργία!

7.Η άσκηση σας βοηθά να αυξήσετε την παραγωγικότητα σας

Όταν είστε κουρασμένοι από τη δουλειά, είναι αρκετά δύσκολο να κλείσετε τον υπολογιστή σας και να πεταχτείτε στο γυμναστήριο. Ωστόσο, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι 23% πιο παραγωγικοί τις μέρες που ασκούνται σε σχέση με τις ημέρες που δεν γυμνάζονται. Μην ξεχνάτε ότι η άσκηση αυξάνει την ποσότητα οξυγόνου που αποστέλλεται στον εγκέφαλό σας, ανεβάζοντας την ενέργειά σας και καθιστώντας σας πιο παραγωγικούς και, φυσικά, πιο έξυπνους!