Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι να μην πεινάτε όσο κάνετε δίαιτα. Η πείνα συχνά είναι αποτέλεσμα της απότομης αυξομείωσης του σακχάρου σας μετά την κατανάλωση ενός γεύματος ή σνακ. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να αποτρέψετε και να αντιμετωπίσετε την πείνα σας, θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας συστατικά που δεν προκαλούν μεγάλη και απότομη αύξηση του σακχάρου σας. Οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη είναι πιθανότατα τα δύο πιο σημαντικά συστατικά όσον αφορά στον περιορισμό της πείνας σας.

Φυτικές ίνες & πρωτεΐνες για εύκολο αδυνάτισμα

*Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στο αδυνάτισμα μειώνοντας την ταχύτητα με την οποία διέρχεται η τροφή από το στομάχι και αυξάνοντας τον όγκο της τροφής στο στομάχι και στο έντερο, με αποτέλεσμα να χορταίνετε καλύτερα. Παράλληλα, συμβάλλουν στην καλύτερη πεπτική υγεία και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, γεγονός που επίσης συμβάλλει στο πιο αποτελεσματικό αδυνάτισμα.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες:

Φρούτα (αποξηραμένα ή φρέσκα, με τη φλούδα τους), λαχανικά, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, βρώμη

*Πρωτεΐνες

Πέρα από τις υπόλοιπες βιολογικές δράσεις, η πρωτεΐνη σάς βοηθάει να χορταίνετε καλύτερα και ενισχύει την απώλεια βάρους. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι πρωτεΐνες έχουν σχετικά αργό ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή η πέψη τους γίνεται σχετικά αργά, με αποτέλεσμα να μένουν για περισσότερη ώρα στο στομάχι σας.  Επίσης, δεν προκαλούν αύξηση του σακχάρου σας, ενώ όταν καταναλώνονται με κάποιο τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια κ.ά., περιορίζουν τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου, με αποτέλεσμα να μην πεινάτε, ή τουλάχιστον να πεινάτε λιγότερο.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες:

Αυγό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κεφίρ, σολομός, τόνος, κολοκυθόσπορος, τυρί κότατζ, φακές, γιαούρτι, τόφου, μανιτάρια