Ίσως ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους που επικρατούν γύρω από τη διατροφή και το σωματικό βάρος έχει να κάνει με το πώς η τροφή που καταναλώνουμε αποθηκεύεται ως λίπος. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μόνο όταν τρώνε κάτι λιπαρό «φτιάχνουν» λίπος, ενώ άλλοι αναρωτιούνται γιατί έχουν λίπος αφού δεν τρώνε λιπαρές τροφές. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα, το λίπος που ένας άνθρωπος αποθηκεύει στο σώμα του δεν έχει να κάνει μόνο με το λίπος που προσλαμβάνει μέσα από τη διατροφή του.

Όταν τρώμε κάτι, ο οργανισμός το διασπά σε μικρότερα κομμάτια, ό,τι κι αν είναι αυτό (λίπος, υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες), το «καίει» και έτσι παράγεται ενέργεια για να επιτελεστούν οι διάφορες λειτουργίες. Όση ενέργεια περισσεύει ο οργανισμός την αποθηκεύει ως λίπος, από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Ως εκ τούτου, το λίπος δεν συσσωρεύεται μόνο όταν τρώμε λιπαρά. Οτιδήποτε παραπάνω από τη σωστή ποσότητα ο οργανισμός το μετατρέπει σε λίπος. Επομένως, το θέμα δεν είναι μόνο η ποιότητα αλλά και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε.

Πώς σας επηρεάζει το αυξημένο λίπος στην κοιλιά

Το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τα αναπνευστικά, αλλά και πιο απλά, όπως η εύκολη κόπωση, το ροχαλητό, ακόμη και με την υπνική άπνοια. Βέβαια η εμφάνιση αυτών των προβλημάτων δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους και ποικίλλει ανάλογα με το ποσοστό του ενδοκοιλιακού λίπους, το φύλο, την ηλικία και τις αντοχές του καθενός.

Βγάλτε τη μεζούρα

Η πιο αξιόπιστη μέθοδος για να μετρήσετε το λίπος σε όλο το σώμα σας αλλά και το πώς αυτό κατανέμεται στο σώμα σας, είναι η λιπομέτρηση από έναν διατροφολόγο. Ωστόσο, για να πάρετε μια πρώτη εικόνα του κοιλιακού σας λίπους, μπορείτε να το μετρήσετε μόνοι σας με μια μεζούρα. Όταν η μέση σας (στο πιο λεπτό σημείο της) ξεπερνά τα 80 εκατοστά για τις γυναίκες και τα 94 εκατοστά για τους άντρες, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, και θα πρέπει να χάσετε βάρος.

Συμβουλές για μειωμένο λίπος στην κοιλιά

Προκειμένου να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά σας, θα πρέπει να μειώσετε το συνολικό σας λίπος. Μια ισορροπημένη διατροφή παράλληλα με τακτική γυμναστική αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για να εξασφαλίσετε θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας. Έτσι, ο οργανισμός σας για να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια θα κινητοποιήσει το αποθηκευμένο του λίπος.

Τα καλά νέα είναι ότι το ενδοκοιλιακό λίπος είναι το πρώτο που ανταποκρίνεται σε αυτό το κάλεσμα του οργανισμού. Με απλά λόγια, η κοιλίτσα είναι το πρώτο πράγμα που συνήθως φεύγει όταν υπάρχει απώλεια βάρους.