Άτομα που εμφανίζουν συγκεκριμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά τη λήψη εμβολίου κατά του κοροναϊού, όπως οι πρησμένοι λεμφαδένες, μπορεί να είχαν προηγουμένως μολυνθεί με τον ιό, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους ερευνητές και έχει δημοσιευθεί στο preprint medRxiv.

Οι συχνότερες παρενέργειες μετά το εμβόλιο…

Συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως ο πυρετός, η κόπωση, ο μυϊκός πόνος και ο πόνος στις αρθρώσεις ήταν επίσης συχνότερες μεταξύ εκείνων που είχαν προηγούμενες λοιμώξεις.

Η προγενέστερη λοίμωξη της covid-19 δεν είναι ίδια με το γνωστό «long covid«, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρησμένων λεμφαδένων μετά τη λήψη του εμβολιασμού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ερευνητές σε τρία νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου ερεύνησαν τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας μετά την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer. Μεταξύ 974 εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που ερωτήθηκαν, 265 ανέφεραν θετικό τεστ COVID-19 ή αντισώματα πριν να εμβολιαστούν.

Οι γυναίκες και οι νεότεροι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν περισσότερες παρενέργειες, αυξημένη σοβαρότητα και μεγαλύτερη διάρκεια συμπτωμάτων, επισήμαναν οι ερευνητές.

… που «μαρτυρούν» προγενέστερη λοίμωξη

Περίπου το 4% αυτών που είχαν ήδη αναρρώσει από τον κοροναϊό εμφάνισαν πρησμένους λεμφαδένες μετά τον εμβολιασμό, σε σύγκριση με λιγότερο από το 1% αυτών που δεν είχαν προηγούμενη λοίμωξη.

Επιπλέον, το 8% αυτών που είχαν προσβληθεί από την coviid-19 ανέφεραν πυρετό ως παρενέργεια, σε σύγκριση με το 2% εκείνων που δεν είχαν μολυνθεί ποτέ.

Ο μυϊκός πόνος και η κόπωση αναφέρθηκαν επίσης συχνότερα. Περίπου το 30% αυτών που είχαν ήδη μολυνθεί ανέφεραν μυϊκό πόνο, σε σύγκριση με το 15% που δεν είχαν προηγούμενη λοίμωξη. Περίπου 29% που εμφάνισαν COVID-19 ανέφεραν κόπωση, σε σύγκριση με το 20% που δεν είχε προσβληθεί από τον ιό.

Ο πόνος στο σημείο της ένεσης και τα γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν σχεδόν τα ίδια και στις δύο ομάδες.