Το καλοκαίρι πλησιάζει και μπορεί να έχετε βάλει στόχο να απαλλαγείτε από εκείνα τα κιλάκια που πήρατε στην καραντίνα και κάνουν το κουμπί του τζιν να κλείνει με δυσκολία. Ωστόσο, για να το πετύχετε αυτό δεν χρειάζεται να στραφείτε σε ακραίες, στερητικές δίαιτες ή να ξεχάσετε τη γεύση των αγαπημένων σας τροφών. Άλλωστε, για να εξασφαλίσετε αδυνάτισμα με διάρκεια είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή που σας επιτρέπει να χάνετε βάρος χωρίς να στερείτε από τον οργανισμό σας θρεπτικά συστατικά.

Τρώγοντας περισσότερες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, βάζοντας στη διατροφή σας περισσότερες φυτικές ίνες, επιλέγοντας υγιεινά σνακ, περιορίζοντας τα γλυκά και πίνοντας άφθονο νερό, θα είστε σε θέση να δείτε σταδιακά το βάρος σας να μειώνεται. Για να κάνετε όμως την απώλεια βάρους πιο εύκολη για εσάς, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω… κόλπα.

10 κόλπα για εύκολο αδυνάτισμα

1. Μασήστε τσίχλα

Το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε όταν θέλετε να αδυνατίσετε είναι να αντισταθείτε στις λιγούρες για παχυντικά τρόφιμα. Αντί λοιπόν να ορμήξετε σε ό,τι βρεθεί μπροστά σας, πάρτε λίγο χρόνο ώστε να αναρωτηθείτε αν πεινάτε πράγματι. Πιείτε δύο ποτήρια νερό, μασήστε μια τσίχλα και αν η επιθυμία σας φαγητό παραμείνει, προτιμήστε μερικά υγιεινά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα ή μια σαλάτα.

2. Επιλέξτε σούπα για ορεκτικό

Η κατανάλωση σούπας με βάση το ζωμό για ορεκτικό μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια του γεύματος έως και 20 τοις εκατό, σύμφωνα με μια σειρά μελετών του Penn State. Τώρα που η θερμοκρασία έχει ανέβει, μπορείτε να επιλέξετε δροσερές εκδοχές σούπας, όπως το γκασπάτσο.

3. Κλείστε την οθόνη προτού φάτε

Αντισταθείτε στην επιθυμία να φάτε καθώς παρακολουθείτε την αγαπημένη σας σειρά ή ελέγχετε τα email σας. Σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι τα άτομα που τρώνε ενώ παράλληλα ασχολούνται με κάτι άλλο, καταλήγουν να καταναλώνουν 10% μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από ό,τι όταν τρώνε συγκεντρωμένοι.

4. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα

Σύμφωνα με μετα-ανάλυση σχετικών ερευνών, η χρήση μικρότερων πιάτων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της κατανάλωσης τροφής σε ορισμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, η μείωση του μεγέθους του πιάτου στο μισό, βρέθηκε ότι οδηγεί σε 30% χαμηλότερη κατανάλωση τροφής, κατά μέσο όρο. Σκεφτείτε ότι όταν γεμίζετε το πιάτο σας με φαγητό, ουσιαστικά πιέζετε τον εαυτό σας να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που χρειάζεται, μόνο και μόνο για να αδειάσετε το πιάτο σας. Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτή σας τη συνήθεια, αλλάξτε τα πιάτα σας.

5. Φάτε αυγά αντί για ψωμί στο πρωινό

Το αδυνάτισμα μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο μια απλή αλλαγή στο πρωινό σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τρώγοντας αυγά το πρωί, αντί για ψωμί, ενισχύετε το αδυνάτισμά σας. Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και έτσι σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώνετε θερμίδες χωρίς κόπο όχι μόνο από το πρωινό σας, αλλά και από τα σνακ που θα τρώγατε στη συνέχεια.

6. Πιείτε νερό με λεμόνι

Το νερό με λεμόνι μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στο αδυνάτισμά σας όταν χρησιμοποιείται ως αντικατάστατο των ζαχαρούχων αναψυκτικών. Μάλιστα, μπορείτε να απολαύσετε παγωμένο ανθρακούχο νερό με λεμόνι, ώστε να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για αναψυκτικό.

7. Μαγειρέψτε σε αντικολλητικά σκεύη

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να αποφύγετε την προσθήκη λιπαρών υλών ή να χρησιμοποιήσετε πολύ μικρότερη ποσότητα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σας «κολλήσει» το φαγητό.

8. Βουρτσίστε τα δόντια σας

Για να αποφύγετε το βραδινό τσιμπολόγημα, αντί να βουρτσίζετε τα δόντια σας προτού πέσετε για ύπνο, κάντε το ακριβώς μετά το δείπνο σας. Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει τη διαφορά, αφού όταν μετατρέπετε μια συνήθεια σε αγγαρεία (να ξαναπλύνετε τα δόντια σας), τότε είναι λιγότερο πιθανό να τη συνεχίσετε.

9. Προσθέστε κανέλα

Καλά νέα για τους λάτρεις των υδατανθράκων: Μια σειρά μελετών που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η προσθήκη κανέλας (ένα κουταλάκι του γλυκού) σε ένα αμυλούχο γεύμα (όπως η βρώμη) μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και να αποτρέψει τις αιχμές της ινσουλίνης που οδηγούν σε πείνα, λιγούρες και αύξηση βάρους.

10. Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά αντί για αλάτι

Χαρίστε γεύση στα πιάτα σας χρησιμοποιώντας μπαχαρικά και μυρωδικά αντί για αλάτι. Έτσι, θα αποφύγετε την κατακράτηση υγρών και θα δείτε το βάρος σας να μειώνεται.