Όπως πιθανότατα έχετε καταλάβει, το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός λαμπερού και υγιούς δέρματος.

«Ενώ οι κρέμες που βάζουμε στο δέρμα μας είναι σημαντικές, αυτά που τρώμε παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία και την εμφάνισή του», λέει ο Trevor Cates, ιδρυτής του TheSpaDr.com και συγγραφέας του Clean Skin From Within. «Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο μας και το αποκαλώ συχνά ‘μαγικό καθρέφτη’ γιατί δίνει μια εξαιρετική εξωτερική αντανάκλαση του τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας», σημειώνει ο ίδιος.

Ο Δρ Cates πιστεύει στην οικοδόμηση του όμορφου δέρματος από μέσα προς τα έξω. Ως εκ τούτου, συνιστά να εστιάσουμε στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, προκειμένου να το έχουμε τη λάμψη που επιθυμούμε.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που καταναλώνουμε που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από κηλίδες και πρόωρη γήρανση. Το δέρμα σας θα σας αφήσει εάν δεν παίρνετε αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά για να παραμείνετε υγιείς», λέει.

Η Veronica Campbell, διαιτολόγος, επιβεβαιώνει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην υγεία του δέρματος και η διατροφή μπορεί να αλλάξει τη δομή και την υγρασία του. Γι’ αυτό παρακάτω περιγράφονται 7 θρεπτικά συστατικά για ένα υγιές δέρμα.

Πρωτεΐνη

Ενώ η πρωτεΐνη θεωρείται συνήθως ως το κλειδί για την οικοδόμηση μυών, μπορεί επίσης να κάνει θαύματα και στο δέρμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πρωτεΐνες.

Βιταμίνη Ε

Αυτό το λιπαρό αντιοξειδωτικό είναι κλασικό για την περιποίηση του δέρματος. Μπορεί να κάνει θαύματα στην επούλωση δυσάρεστων ουλών. Εσωτερικά αποτρέπει το σώμα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. «Η έκθεση σε τοξίνες ελεύθερων ριζών, όπως το υπεριώδες φως οδηγεί σε οξείδωση», λέει η Campbell.

Βιοτίνη

Η «βιταμίνη ομορφιάς» είναι μια ιδέα για πιο όμορφα μαλλιά, δέρμα και νύχια. Μπορούμε να τη βρούμε σε διάφορα τρόφιμα, όπως στα αυγά, στις γλυκοπατάτες και στις μπανάνες.

Βιταμίνη C

Περιποιεί την επιδερμίδα και είναι βοηθά στη δημιουργία κολλαγόνου. Επειδή είναι υδατοδιαλυτή, είναι καλύτερο να απολαμβάνεται σε ωμά τρόφιμα.

Κολλαγόνο

Παίζει ουσιαστικό ρόλο στη δομή του δέρματος, των μαλλιών, των οστών και των συνδετικών ιστών. «Μέσω της γήρανσης, το κολλαγόνο εξασθενεί, οδηγώντας σε ρυτίδες και προβλήματα χόνδρου», λέει η Campbell. Οι κρεατοφάγοι είναι τυχεροί, καθώς ο ζωμός των οστών, τα ψάρια και το κοτόπουλο βοηθούν στο να γεμίσουν το κολλαγόνο τους. Επίσης, βοηθούν το λάχανο, το σπανάκι και τα όσπρια.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Επίσης, γνωστά ως «ακόρεστα λίπη». Τα ωμέγα-3 όχι μόνο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, αλλά και στην ενυδάτωση του δέρματος μειώνοντας την ερυθρότητα, τη δερματίτιδα και τις εξάψεις της ακμής. Η επιλογή ψαριών αντί του κόκκινου κρέατος ή ελαιόλαδου αντί φοινικέλαιου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Νερό

Το νερό μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στο σώμα και, επομένως, στο δέρμα σας. «Πίνοντας αρκετό νερό τακτικά βοηθάτε το σώμα να ξεπλένει τις τοξίνες και να βελτιώνει την αποτελεσματικότητα», λέει η Campbell. «Παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να μειώσετε το πρήξιμο και την ακμή, να βελτιώσετε τη δομή του δέρματος και να βελτιώσετε την χαλαρότητα», συμπληρώνει. Ο «χρυσός» κανόνας είναι τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα.