Τα καλά νέα είναι ότι, εάν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, πιθανότατα ήδη να καταναλώνετε τρόφιμα που συμβάλλουν στην επαναφορά την υγείας των δοντιών.

Μερικά από αυτά, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη βοηθά στον επαρκή καθαρισμό των δοντιών, διεγείροντας την παραγωγή σάλιου. Το σάλιο αποτελεί την φυσική μέθοδο απομάκρυνσης των οξέων που παράγονται από τα βακτήρια στο στόμα σας.

Νερό για λαμπερό χαμόγελο

Το νερό, όπως το σάλιο, βοηθά στην απομάκρυνση των οξέων και των σακχάρων από τα δόντια. Περιέχει επίσης φθόριο, ένα μέταλλο που προστατεύει από τη διάβρωση των δοντιών και συνήθως το βρίσκουμε στην οδοντόκρεμα και ορισμένα στοματικά διαλύματα.

Γαλακτοκομικά

Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η κύρια διατροφική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για υγιή δόντια. Το ασβέστιο είναι το βασικό συστατικό σε ένα μέταλλο, γνωστό ως υδροξυαπατίτης, που ενισχύει το σμάλτο των δοντιών καθώς και τα οστά.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα – ειδικά το τυρί – περιέχουν επίσης καζεΐνη, έναν τύπο πρωτεΐνης. Ερευνητικά στοιχεία επισημαίνουν ότι οι καζεΐνες, μαζί με το ασβέστιο, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση και επισκευή του σμάλτου των δοντιών.

Τρόφιμα με φυτικές ίνες

Τα φυλλώδη λαχανικά και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προάγουν την καλή πέψη και τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης. Κάνουν επίσης.. «θαύματα» για τα δόντια σας, ακριβώς επειδή απαιτούν αρκετό μάσημα.

Το να τρώτε ένα μπολ σπανάκι ή φασόλια αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους για να καθαρίσετε καλά το στόμα σας, απομακρύνοντας υπολείμματα τροφών. Όλο αυτό το μάσημα δημιουργεί σάλιο και το ίδιο το φαγητό τρίβει φυσικά τα δόντια σας καθώς χτυπάται σε μικρά κομμάτια.