Εάν θέλετε να ζήσετε καλύτερα και περισσότερο, να αγγίξετε δηλαδή την πολυπόθητη μακροζωία, τότε μην αγνοείτε τις συμβουλές των ανθρώπων από τις «μπλε ζώνες» του πλανήτη, όπου οι κάτοικοί τους προσεγγίζουν συχνά τα εκατό έτη.

Για να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα…

Ο Dan Buettner, ο συγγραφέας και εξερευνητής πρωτοπόρος στην έρευνα για τα hotspots μακροζωίας, μοιράζεται τι κάνουν ακριβώς οι άνθρωποι από αυτές τις περιοχές καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους που τους κρατά τόσο υγιείς και ακμαίους.

Μερικές από αυτές τις συνήθειες μπορούν να εξασκηθούν το πρωί, μόλις ξυπνήσουμε, για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, σωστά:

Βρείτε το «ikigai» σας

Όταν ξυπνάτε το πρωί, τι σας κάνει να σηκώνεστε με όρεξη από το κρεβάτι; Τι σας κάνει να γεμίζετε με ενέργεια και κίνητρο να αδράξετε την ημέρα; Το να βρείτε ό, τι και αν είναι και το αγκαλιάσετε πλήρως, είναι μία από τις συνήθειες που κάνουν οι κάτοικοι των «μπλε ζωνών».

Η ιαπωνική ιδέα του ikigai αναφέρεται ουσιαστικά σε αυτό που πυροδοτεί την ψυχή σας και γεμίζει την ζωή σας με σκοπό. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τις «μπλε ζώνες» ο σκοπός συνδέεται με τη μακροζωία, σας δίνει κυριολεκτικά έναν λόγο να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί καθώς μεγαλώνετε.

Μην παραλείψετε ένα υγιεινό πρωινό

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια υγιεινή διατροφή είναι σημαντικό μέρος της μακροζωίας. Η μεσογειακή και η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα και περισσότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ένα μέρος αυτού περιλαμβάνει το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας: το πρωινό.

Ξεκινήστε την ημέρα σας λοιπόν, με ένα γεμάτο μπολ με μαγειρεμένο πλιγούρι βρόμης με καρύδια, λίγο γάλα σόγιας και φρούτα που θα σας δώσουν τις απαραίτητες φυτικές ίνες για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Απολαύστε το καφεδάκι σας

Οι άνθρωποι που ζουν σε καθεμία από τις πέντε «μπλε ζώνες» απολαμβάνουν το πρωινό τους καφεδάκι. «Η American Heart Association διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ, τόσο με καφεΐνη όσο και χωρίς καφεΐνη, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο ολικής θνησιμότητας», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Προσέξτε όμως, διότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να βάζετε πολλή ζάχαρη ή κρέμα γάλακτος. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε ένα φυτικό γάλα εναλλακτικό, όπως γάλα βρώμη.

Πείτε κάτι καλό στον πρώτο άνθρωπο που θα δείτε

Εκτός από το να τρώτε ένα υγιεινό πρωινό (γεμάτο φρούτα και δημητριακά) και να αφιερώνετε είκοσι λεπτά στην φυσική σας δραστηριότητα, όπως το να περπατάτε, δοκιμάστε να λέτε καθημερινά κάτι καλό στο πρώτο άτομο που θα δείτε.

Επιστημονική μελέτη του Χάρβαρντ επισημαίνει ότι οι συμπεριφορές είναι μεταδοτικές και έτσι το καλό που θα «κάνετε», θα ταξιδέψει και ίσως έως το τέλος της ημέρας να επανέλθει σε εσάς. Αν πάλι όχι, θα είστε χαρούμενοι γνωρίζοντας ότι κάνατε κάτι καλό.