Η ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζεται να είναι και περίπλοκη. Δεν υπάρχει μια μεγάλη λίστα κανόνων που πρέπει να ακολουθήσετε ή ένα περίπλοκο σχέδιο διατροφής για να τηρήσετε, παρά μόνο συγκεκριμένα τρόφιμα με πολλά οφέλη για την συνολική εικόνα του οργανισμού.

Τα τρόφιμα της μακροζωίας

Μερικά από τα τρόφιμα που δεν θα πρέπει να λείπουν από το ψυγείο σας, μιας και μπορούν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την υγεία του οργανισμού, χαρίζοντας μας περισσότερα αλλά και καλύτερα χρόνια, περιλαμβάνουν:

Ξηροί καρποί

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ξηρούς καρπούς φαίνεται να ζουν περισσότερο, συγκριτικά με εκείνους που δεν το κάνουν. «Οι ξηροί καρποί μας δίνουν μια ποικιλία γεύσεων και είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά και υγιές λίπος που ικανοποιούν την όρεξή σας» επισημαίνει ο δρ. Dan Buettner.

«Οι μικρές ποσότητες είναι καλύτερες. Μεγαλύτερες ποσότητες μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο ή στον καταψύκτη για μερικούς μήνες».

Λαχανικά

Όπως αναφέρει ο δρ. Dan Buettner το 95% των τροφίμων που καταναλώνετε θα είναι καλό να είναι φυτικής προέλευσης. Τα καλύτερα τρόφιμα μακροζωίας είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, τα παντζάρια αλλά και το kale.

Ο ίδιος προτείνει επίσης μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι και πιπεριές.

Φρούτα

Τα φρέσκα φρούτα είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο που δεν θα πρέπει να λείπει από το ψυγείο σας. «Μήλα, πεπόνια, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια και κλημεντίνες είναι ιδανικά, φρούτα δηλαδή που διαρκούν πολύ» επισημαίνει. Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τις μπανάνες στο ψυγείο σας.

Αφού γεμίσετε το ψυγείο σας με φρούτα, μην ξεχνάτε την στρατηγική τους τοποθέτηση. Ο δρ. Dan Buettner συνιστά να διατηρείτε τα φρούτα σας (καθώς και τα λαχανικά σας) στο πάνω ράφι του ψυγείου σας καθώς είναι στο επίπεδο των ματιών σας, γεγονός που σας ενθαρρύνει να τρώτε περισσότερα από αυτά.

Tofu

«Ορίστε δύο ημέρες την εβδομάδα για να τρώτε κρέας ή άλλα τρόφιμα που προέρχονται από ζώα και απολαύστε το μόνο εκείνες τις μέρες» προτείνει ο δρ. Dan Buettner. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε φυτική πρωτεΐνη, όπως φασόλια που μπορείτε να αποθηκεύσετε στο ντουλάπι σας ή tofu στο ψυγείο σας.

«Βρείτε φυτικά υποκατάστατα για το κρέας. Δοκιμάστε ελαφρώς σοταρισμένο τόφου, ψιλοκομμένο με ελαιόλαδο».