Όλοι οι άνθρωποι νιώθουμε περιστασιακά ότι «ξεμένουμε» από ενέργεια και όχι αδίκως, αφού οι γρήγοροι ρυθμοί και οι πολλές υποχρεώσεις της καθημερινότητας, πράγματι μας εξαντλούν. Η ξεκούραση είναι ζωτικής σημασίας για να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας, αν όμως αισθάνεστε συνεχώς ότι απαιτείται ένας αγώνας για να σηκωθείτε από τον καναπέ, τότε μπορεί να χρειάζεται να αναθεωρήσετε τον τρόπο ζωής σας.

Ενέργεια στο φούλ

Άλλωστε, τα επίπεδα ενέργειάς σας εξαρτώνται άμεσα από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε το σώμα σας. Για παράδειγμα, αν έχετε καθιστική ζωή, θα έχετε λιγότερη ενέργεια επειδή το σώμα σας έχει συνηθίσει να είναι αδρανές.

Ευτυχώς, δεν είστε καταδικασμένοι να αισθάνεστε ατονία μόνο και μόνο επειδή νιώθετε έτσι τώρα. Αλλάξτε την καθημερινή σας ρουτίνα και νικήστε το αίσθημα της κόπωσης ή και της πλήξης, που συχνά κάνει την εμφάνισή του.

Κάντε skip στον καφέ

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς στηριζόμαστε σε ένα φλιτζάνι καφέ για να γεμίσουμε με ενέργεια, μπορεί τελικά να βιώσουμε τις αντίθετες επιδράσεις. Προσπαθήστε να αποφύγετε την καφεΐνη ή προσπαθήστε να περιορίσετε τον εαυτό σας σε ένα φλιτζάνι καφέ ή άλλο με καφεΐνη την ημέρα.

Η κατανάλωση υπερβολικής καφεΐνης μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αδύναμοι ή νευρικοί. Συμβάλλει επίσης στην αφυδάτωση. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την καφεΐνη το βράδυ, καθώς μπορεί να μην σας αφήσει να αποκοιμηθείτε ή να διαταράξει τον ύπνο σας κατά την διάρκεια της νύχτας.

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση

Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης της τάξεως του 1-3% αυξάνει το αίσθημα κόπωσης, ενώ από την άλλη η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και μνήμης. Φροντίστε λοιπόν να έχετε πάντα κοντά σας ένα μπουκάλι νερό.

Δοκιμάστε κάτι καινούργιο

Η ρουτίνα μπορεί πραγματικά να «αδειάσει» τα ενεργειακά μας αποθέματα. Αλλάξτε τα πράγματα δοκιμάζοντας νέα φαγητά, ασκήσεις και αναζητώντας νέες εμπειρίες για να αποτρέψετε την πλήξη για να παραμείνετε περίεργοι.

Μην φοβάστε να αλλάξετε το πρόγραμμά σας ελαφρώς, αλλάζοντας τις ώρες που γυμνάζεστε, που βλέπετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή που κάνετε τις δουλειές του σπιτιού.

Φάτε έξυπνα

Όταν παραλείπετε γεύματα ή μένετε νηστικοί για πολλές ώρες αντιμετωπίζετε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σας. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνουν την ενέργειά σας και σας κάνουν να νιώθετε κούραση και εξάντληση. Φροντίστε λοιπόν να έχετε μικρά, συχνά γεύματα, τα οποία παρέχουν στο σώμα σας μια σταθερή δόση ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλό σας είναι η γλυκόζη, την οποία παίρνετε μέσω της διατροφής και κυρίως από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που εντοπίζονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα.