Το στρες, τα νεύρα, η ένταση είναι όλα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής. Τι συμβαίνει όμως όταν νιώθετε τα συναισθήματά σας να σας κατακλύζουν; Το να βρείτε την ψυχραιμία και τη δύναμη να τα αντιμετωπίσετε και να τα διαχειριστείτε, σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο στην πράξη. Ωστόσο, υπάρχουν φυσικοί, απλοί τρόποι να ηρεμήσετε στη στιγμή. Άλλωστε, ακόμη κι αν δεν μπορείτε να αλλάξετε μια κατάσταση, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που την προσεγγίζετε και κατ’ επέκταση το πώς τη βιώνετε.

Οι κινήσεις που μειώνουν το στρες στη στιγμή

Παραδεχτείτε το πώς νιώθετε

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να εξωτερικεύσει όσα νιώθει. Όταν δηλώνετε το πώς αισθάνεστε, νιώθετε σαν να φεύγει ένα βάρος από πάνω σας, ακόμη κι αν η κατάσταση δε βελτιώνεται πρακτικά. Τηλεφωνήστε σε έναν φίλο που εμπιστεύεστε και μοιραστείτε μαζί του αυτό που σας προβληματίζει. Είναι πιθανό να μην μπορέσει να βρει λύση στον προβληματισμό σας, όμως δεν είναι αυτός ο στόχος. Μερικές φορές το να ξέρουμε ότι είναι κάποιος εκεί για να μας ακούσει, κάνει την κατάσταση να φαντάζει αυτόματα καλύτερη.

Ακούστε μουσική

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε να σας καταλαμβάνει ο θυμός και το άγχος, αρπάξτε τα ακουστικά σας και βάλτε την αγαπημένη σας μουσική. Αυτή η πρακτική μπορεί να βοηθήσει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σας να ηρεμήσουν.

Βγείτε έξω

Η θερμοκρασία και ο αερισμός σε ένα κλειστό δωμάτιο μπορούν να εντείνουν τη δυσφορία σας. Απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν πιο σύντομα από τον χώρο αυτό και βγείτε έξω, ώστε να αναζωογονηθείτε. Ο φρέσκος αέρας σε συνδυασμό με την αλλαγή περιβάλλοντος μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ψυχολογία σας.

Αναπνεύστε

Οι ελεγχόμενες αναπνοές είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ηρεμήσετε άμεσα. Όταν έχετε ένταση τείνετε να παίρνετε μικρές, γρήγορες αναπνοές. Βοηθήστε τον εαυτό σας να ηρεμήσει, εστιάζοντας στο να παίρνετε βαθιές, αργές αναπνοές. Αν έχετε παρακολουθήσει μαθήματα γιόγκα, θυμηθείτε τις οδηγίες του δασκάλου σας σχετικά με το πώς πρέπει να αναπνέετε.

Προκαλέστε τη σκέψη σας

Πολλές φορές οι άνθρωποι αγχώνονται και τρομοκρατούνται με πράγματα που στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να συμβούν. Αντί να σκέφτεστε το χειρότερο πιθανό σενάριο και να το λαμβάνετε ως δεδομένο, αναρωτηθείτε για το αν και κατά πόσο είναι πιθανό να σας συμβεί. Μην αφήνετε τη σκέψη σας να περιορίζεται στην αρνητικότητα ή έστω σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να διαχειριστείτε ακόμη και το χειρότερο ενδεχόμενο.

Τροφοδοτήστε το σώμα σας

Η πείνα και η αφυδάτωση μόνο χειρότερα θα σας κάνουν να νιώθετε. Φροντίστε να μένετε ενυδατωμένοι και αν νιώθετε πείνα, επιλέξτε ένα υγιεινό σνακ για να χαρίσετε στον οργανισμό σας την ενέργεια που χρειάζεται. Αντιθέτως προσπαθήστε να αποφύγετε τον καφέ και γενικά τα καφεϊνούχα ροφήματα, αφού δημιουργούν υπερένταση.

Αλλάξτε στάση… σώματος

Σίγουρα το να αλλάξετε στάση απέναντι σε μια κατάσταση θα σας βοηθήσει, όμως στην προκειμένη εννοούμε τη στάση του σώματός σας. Σταθείτε σε ευθεία θέση, αναπνεύστε βαθιά και χαλαρώστε τους ώμους σας. Συνήθως όταν είμαστε αγχωμένοι, η ένταση τείνει να συσσωρεύεται στους ώμους.

Ακολουθήστε το στο Google News