Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, όλες οι μεταβολές που έχουν προκύψει στην καθημερινότητα και συνάμα η αβεβαιότητα, έχουν συμβάλλει στην αύξηση του άγχους σε όλους μας. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους πολλές φορές συμβαίνει να σωματοποιούμε  το στρες.

Ανάμεσα σε αυτά τα δυσάρεστα αισθήματα και το σώμα μας υπάρχει ένα σύνδεσμος: οι γλουτοί.

Ανατομία των γοφών

Εάν το σκεφτούμε τα δύο μέρη του σώματός μας, δηλαδή ο κορμός και τα πόδια, η σύνδεσή τους  γίνεται μέσα από τα ισχία μας.

Η άρθρωση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες στο ανθρώπινο σώμα και είναι υπεύθυνη για την στήριξη του βάρους μας, την σταθεροποίηση του πυρήνα μας και την κίνηση των ποδιών μας.

Ωστόσο το κεντρικό σημείο εντοπίζεται σε μία μυϊκή ομάδα που βρίσκεται προς τα εμπρός του εσωτερικού στο ισχίο μας, στον ψοίτη μυς. Η μυϊκή ομάδα αυτή αποτελεί την βαθύτερη υποστήριξη του πυρήνα μας, σύμφωνα με την Martha Eddy μία κορυφαία εκπαιδεύτρια της Σωματικής Ψυχοθεραπείας, συγγραφέα και ιδρυτή του Dynamic Embodiment.

Μάλιστα σε μία έρευνα που έγινε το 2021 αποδείχθηκε ότι η παρατεταμένη καθιστική ζωή συσχετίζεται με πόνους και αισθήματα δυσφορίας που νιώθουμε κάποιες φορές. Για την ακρίβεια η κακή στάση του σώματος συνδέεται με την κατάθλιψη, την κόπωση, το άγχος και το πονοκέφαλο.

Πώς προκύπτει η σύνδεση των συναισθημάτων με το σώμα μας

Λόγω της έρευνας που έγινε το 2021 καταφέραμε να αρχίσουμε να κατανοούμε την σχέση μεταξύ των συναισθημάτων και του σώματός μας.

Το 2019 οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ορισμένα συναισθήματα σχετίζονται με συγκεκριμένες περιοχές του σώματός μας. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί οι συσχετισμοί είναι καθολικοί μεταξύ των πολιτισμών και ανεξάρτητοι φύλου.

Όσον αφορά τον εντοπισμό του άγχους στην ευρύτερη περιοχή των γοφών η έξηγηση μπορεί να είναι πολύ απλή.

Η περιοχή αυτή συνδέεται με τα τσάκρα μας. Τα τσάκρα θεωρούνται το «ενεργειακό κέντρο» μας και σχετίζονται άμεσα τόσα με τα δικά μας συναισθήματα όσο και με τα συναισθήματα που λαμβάνουμε από άλλους ανθρώπους.

Πρακτικοί τρόποι απελευθέρωσης του σωματοποιημένου άγχους

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να απαλλαγούμε από την μπλοκαρισμένη αρνητική ενέργεια μέσα από το σώμα μας, κάποιοι από αυτούς είναι:

  • Γιόγκα
  • Μασάζ
  • Σωματική ψυχοθεραπεία
  • Stretching

«Ακούστε το σώμα σας»

Μέσα από την διαδικασία της Ψυχοθεραπευτικής Σωματικής εμπειρίας, μία διαδικασία που δίνει έμφαση στην σύνδεση του νου με το σώμα, μπορείτε αρχικά να παρατηρήσετε οι ίδιοι τον εαυτό σας και κατόπιν να ισορροπήσετε τα συναισθήματά σας με τις σωματικές σας αντιδράσεις.