Ακόμα και οι πιο αφοσιωμένοι δρομείς μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία όταν επιλέξουν το τρέξιμο σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν και φαντάζει ανέφικτο το να τρέξετε σε μια καυτή καλοκαιρινή ημέρα, στην πραγματικότητα δεν είναι. Αντί να περιοριστείτε στις προπονήσεις εσωτερικού χώρου, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το καλοκαίρι και να τρέξετε με ασφάλεια, ακολουθώντας τις παρακάτω πολύτιμες συμβουλές:

Κάντε την ζέστη σύμμαχο και στο τρέξιμο

Μην υποτιμάτε τη δύναμη μιας θετικής ψυχικής στάσης κατά την προπόνηση και ειδικά όταν γίνεται σε πραγματικά υψηλές θερμοκρασίες. Το σώμα θα ακολουθήσει αυτό που πιστεύει το μυαλό. Αποφασίστε διανοητικά ότι αποδίδετε καλύτερα στη ζέστη και ότι μάλιστα την… προτιμάτε.
Φυσικά για να τα καταφέρετε θα χρειαστείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό και φυσικά να παραμείνετε ενυδατωμένοι καθ’όλη την διάρκεια της άσκησης αλλά και μετά από αυτήν.

Εγκλιματιστείτε

Ειδικά στην περίπτωση που δεν έχετε συνηθίσει να τρέχετε σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι σημαντικό να βοηθήσετε το σώμα σας να εγκλιματιστεί σταδιακά, προκειμένου να καταφέρετε να τρέξετε σε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

Ξεκινήστε σταδιακά, περπατώντας για μερικά λεπτά και έπειτα τρέχοντας, δίχως όμως να πιέζεστε πολύ για να μην καταπονήσετε το σώμα σας.

Είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο στο σώμα να συνηθίσει την υψηλή θερμοκρασία. Δοκιμάστε πριν ξεκινήσετε τις καθημερινές προπονήσεις έξω ή το καθημερινό τρέξιμο, να περάσετε λίγο χρόνο ή ακόμα και μερικές μέρες περπατώντας στην ζέστη για να δώσετε την ευκαιρία στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα στην νέα θερμοκρασία.

Αποφύγετε τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο δυνατός και γυμναστείτε καλύτερα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα προς βράδυ, μετά την δύση.

Κομβική η ενυδάτωση

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, είναι ακόμα πιο σημαντικό να είστε ενυδατωμένοι όταν γυμνάζεστε και ειδικά όταν προπονήστε με υψηλή θερμοκρασία.

Η άφθονη κατανάλωση νερού είναι ο «σύμμαχός» σας, καθώς αναπληρώνετε τα υγρά που χάνονται από την εφίδρωση, διατηρώντας τον όγκο του αίματος κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η αναπλήρωση των υγρών διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που ενισχύει την φυσική σας απόδοση.

Κατάλληλα ρούχα

Είναι σημαντικό να ντυθείτε σωστά για την προπόνησή σας, καθώς δεν θέλετε να νιώθετε δυσφορία από βαριά ή άβολα ρούχα.

Ειδικά στην περίπτωση που τρέχετε με υψηλές θερμοκρασίες, θα ήταν καλό να βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα που φοράτε επιτρέπουν την εφίδρωση, καθώς αποτελεί τον βασικό μηχανισμό του σώματος για να ψυχθεί. Προτιμότερα είναι τα ανοιχτά και όχι τα σκούρα χρώματα που αντανακλούν το φως του ήλιου.