Τρεις συνεχόμενες ημέρες απώλειας ύπνου είναι αρκετές για να επιδεινωθεί η ψυχική και η σωματική σας ευεξία. Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Behavioral Medicine, εξέτασε τις συνέπειες που αντιμετωπίζετε όταν κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες για οκτώ συνεχόμενες νύχτες, την ελάχιστη δηλαδή διάρκεια ύπνου που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της βέλτιστης υγείας σε μέσους ενήλικες.

Τι συμβαίνει όταν κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες

Η επικεφαλής συγγραφέας δρ. Soomi Lee, επίκουρη καθηγήτρια στο School of Aging Studies στο University of South Florida, διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα εμφανίστηκαν μετά από μόλις μία νύχτα απώλειας ύπνου. Ο αριθμός των ψυχικών και σωματικών προβλημάτων επιδεινώθηκε σταθερά και κορυφώθηκε την τρίτη ημέρα.

Σε αυτό το σημείο, η έρευνα δείχνει ότι το ανθρώπινο σώμα συνήθισε την επαναλαμβανόμενη απώλεια ύπνου. Ωστόσο, αυτό άλλαξε την έκτη ημέρα, όταν οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η σοβαρότητα των φυσικών συμπτωμάτων, χειροτέρεψε σοβαρά.

«Πολλοί από εμάς τείνουμε να θεωρούμε ότι μπορούμε να αναπληρώσουμε τον ύπνο που χάνουμε τα σαββατοκύριακα ώστε να είμαστε πιο παραγωγικοί τις καθημερινές. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι αρκεί μια άγρυπνη νύχτα για να επηρεαστεί η καθημερινή σας λειτουργία» αναφέρει η δρ. Soomi Lee.

Τα δεδομένα περιελάμβαναν σχεδόν 2.000 μεσήλικες ενήλικες που ήταν σχετικά υγιείς. Μεταξύ αυτών, το 42% είχε τουλάχιστον μία νύχτα απώλειας ύπνου, καθώς κοιμήθηκαν 1 ½ ώρα λιγότερο από τις συνήθεις ρουτίνες τους.

Ηχογράφησαν τις ψυχικές και σωματικές τους συμπεριφορές σε ένα ημερολόγιο για οκτώ συνεχόμενες ημέρες, επιτρέποντας στους ερευνητές να επανεξετάσουν πώς η απώλεια ύπνου προκαλεί φθορά στο σώμα.

Πώς θα μετριάσετε τις αρνητικές επιδράσεις

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων, όπως ο θυμός, τα νεύρα, η μοναξιά, η ευερεθιστότητα, η απογοήτευση ως αποτέλεσμα της απώλειας ύπνου. Αντιμετώπισαν επίσης περισσότερα σωματικά συμπτώματα, όπως προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού, πόνους, γαστρεντερικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας.

Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και συμπτώματα αυξάνονταν συνεχώς καθ’όλη τη διάρκεια των διαδοχικών ημερών απώλειας ύπνου και δεν επέστρεψαν στα αρχικά επίπεδα εκτός αν κοιμόντουσαν για πάνω από έξι ώρες.

Μάλιστα, η δρ. Soomi Lee επισημαίνει ότι είναι όλο και πιο δύσκολο για το σώμα σας να ανακάμψει πλήρως από την έλλειψη ύπνου, συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο επιδείνωσης της καθημερινής ευεξίας, που θα μπορούσε να επηρεάσει κάποιον σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς του.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: