Θυμηθείτε ότι η γυμναστική, είτε στην ύπαιθρο είτε στο γυμναστήριο, δεν αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να ενδυναμώσετε το σώμα σας ώστε να λειτουργεί καλύτερα. Αυτό που πραγματικά θα ενισχύσει την προσπάθειά σας, είναι και το τι τρώτε πριν την προπόνησή σας.

Τι τρώμε πριν από την προπόνηση;

«Το να τροφοδοτήσετε σωστά το σώμα σας πριν από την προπόνηση, λαμβάνοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τόσο πριν όσο και μετά, αποτελεί βασικό μέρος της συντήρησης του σώματος» επισημαίνει η δρ. Tamanna Singh, κλινική καρδιολόγος στο Vascular & Thoracic Institute της Κλινικής του Κλίβελαντ.

Ενώ πιθανότατα να μην είναι η καλύτερη ιδέα να καταναλώσετε ένα ολόκληρο γεύμα λίγο πριν πάτε για τζόκινγκ, πρέπει να τροφοδοτείτε σωστά το σώμα σας προτού κάνετε κάποια έντονη φυσική δραστηριότητα.

«Όταν πρόκειται για φαγητό πριν από την προπόνηση, συνήθως συνιστώ να τρώτε ένα μικρό σνακ περίπου μία ώρα πριν από την άσκηση για να βελτιώσετε την ενέργεια, την απόδοση και την συγκέντρωση κατά την άσκηση» αναφέρει η δρ. Tamanna Singh.

Γιατί υδατάνθρακες και όχι πρωτεΐνες;

«Αλλά αν έχετε κατά νου ότι έχετε προγραμματίσει μια πιο έντονη ή μεγαλύτερης διάρκειας προπόνηση, πιθανότατα θα χρειαστείτε περισσότερο καύσιμο. Προτείνω να επιλέξετε απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι ταχύτερες μορφές καυσίμου και πολύ ευκολότερα διαθέσιμες στο σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης σε σύγκριση με τα λίπη ή τις πρωτεΐνες.

Αυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και να χρησιμοποιηθούν, κάτι που μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποια ενόχληση στο έντερο» μας εξηγεί η ίδια.

Η δρ. Tamanna Singh προτείνει απλά σνακ όπως ένα μήλο, μπανάνα, ένα κομμάτι τοστ ή ένα κουλούρι. Για μεγαλύτερες χρονικά ή πιο δύσκολες μορφές άσκησης, το φαγητό πριν από την προπόνηση θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνει κάποια πρωτεΐνη όπως ξηρούς καρπούς ή φυστικοβούτυρο περίπου μία ώρα πριν.

«Είναι επίσης πολύ σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι» επισημαίνει.