Με τους εμβολιασμούς να βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι πρέπει να τρώνε πριν αλλά και μετά το εμβόλιο, όπως και τι θα ήταν καλύτερο να αποφύγουν. Ενώ τα εμβόλια, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά δίχως καμία ειδική διατροφική προετοιμασία, υπάρχουν μερικές διατροφικές στρατηγικές που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε για την καλύτερη ενίσχυση των λειτουργιών του οργανισμού και της κάλυψης των αναγκών του σώματος, τόσο πριν όσο και μετά το εμβόλιο.

«Οχι» αλκοόλ πριν και μετά το εμβόλιο

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα αντιμετωπίσουν παρενέργειες μετά τη χορήγηση του εμβολίου, άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν κόπωση, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, ρίγη, πυρετό και ναυτία, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ακόμη και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της ενδεχομένως να εντείνει αυτές τις παρενέργειες.

Παράλληλα, εάν είστε αφυδατωμένοι ή αντιμετωπίζετε hangover, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνετε μεταξύ της αντίδρασης του οργανισμού στο αλκοόλ και στο εμβόλιο.

Οι ερευνητές μας υπενθυμίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ έχει επίσης αποδειχθεί ότι αποδυναμώνει την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε μελέτη μάλιστα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Alcohol Research», οι ερευνητές επισημαίνουν τη μακροχρόνια σύνδεση ανάμεσα στην υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ και στην εξασθενημένη ανοσοαπόκριση του οργανισμού.

Ισορροπημένο γεύμα πριν από το ραντεβού

Αν και η λιποθυμία δεν συγκαταλέγεται στις ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει λάβει αναφορές για άτομα που λιποθυμούν μετά τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, η λιποθυμία κατά τη διάρκεια ή μετά τη χορήγηση της δόσης, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, συνήθως προκαλείται από το άγχος ή τον πόνο και όχι από το εμβόλιο αυτό καθαυτό. Μάλιστα, η κατανάλωση ενός ροφήματος και ενός σνακ πριν τον εμβολιασμό έχει αποδειχθεί ότι μερικές φορές αποτρέπει τη λιποθυμία που σχετίζεται με το άγχος, σύμφωνα με αναφορά του CDC.

Εκτός από το άγχος ή τον πόνο, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί επίσης να προκαλέσει λιποθυμία. Ετσι, καταναλώνοντας ένα γεύμα που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα πριν από τη λήψη του εμβολίου, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες λιποθυμίας, ειδικά αν σας έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

⦁ Εάν το ραντεβού σας είναι το πρωί, σκεφτείτε να καταναλώσετε ένα γεύμα που να περιλαμβάνει πλιγούρι βρόμης αναμεμειγμένο με φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Διαφορετικά μπορείτε να δοκιμάσετε μια ομελέτα λαχανικών με αβοκάντο και ως συνοδευτικό λίγα κομμάτια φρούτου.

⦁ Εάν το ραντεβού σας είναι το απόγευμα, γεμίστε το μπολ σας με δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά ή χόρτα, φακές, κινόα και ταχίνι ή διαφορετικά δοκιμάστε μια σαλάτα με χόρτα, όσπρια, ψητό καλαμπόκι και guacamole (λιωμένο αβοκάντο).

⦁ Εάν νιώθετε νευρικοί πριν από το ραντεβού σας και δεν θέλετε να φάτε, δοκιμάστε ένα smoothie από σπανάκι, γιαούρτι, γάλα, μπανάνα, βατόμουρα.

Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση

Το να είστε καλά ενυδατωμένοι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να μεγιστοποιήσετε το πώς αισθάνεστε, τόσο πριν όσο και μετά τον εμβολιασμό σας. Σύμφωνα με το Institute of Medicine (IOM), οι γυναίκες χρειάζονται 2,7 λίτρα υγρών την ημέρα ενώ οι άνδρες χρειάζονται 3,7 λίτρα.

Περίπου το 20% των υγρών που καταναλώνουμε προέρχονται από τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι το 80% των ημερήσιων αναγκών μας πρέπει να καλύπτεται από νερό, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πρόσθετες ανάγκες λόγω φυσικής δραστηριότητας.

Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε καθημερινά περίπου οκτώ ποτήρια νερό. «Χωρίστε» την ημέρα σας στα τέσσερα.

Από τη στιγμή που θα ξυπνήσετε μέχρι τα μέσα του πρωινού, από το πρωί έως το μεσημεριανό γεύμα, από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα, από το απόγευμα έως το δείπνο. Πιείτε περίπου δύο ποτήρια νερό σε κάθε κομμάτι της ημέρας σας και έτσι θα πετύχετε εύκολα τον στόχο σας.

Φάτε καλά για να κοιμηθείτε καλύτερα

Το βράδυ πριν το ραντεβού σας, είναι σημαντικό να φάτε καλά ώστε να κοιμηθείτε ακόμα καλύτερα, καθώς ο ποιοτικός ύπνος βοηθά το ανοσοποιητικό σας να δουλέψει στο έπακρο. Για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας προτού εμβολιαστείτε, επιλέξτε έξυπνα όλα όσα θα καταναλώσετε στο βραδινό σας.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Sleep Medicine» διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πολύ λίγων φυτικών ινών, δηλαδή φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων και πολλών κορεσμένων λιπαρών, όπως τα λιπαρά κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, γλυκά, μπορεί να διαταράξει τον πολύτιμο ύπνο σας.

Αντίθετα, μια μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών θα σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα, να κοιμηθείτε βαθιά χωρίς διακοπές και να ξεκουραστείτε περισσότερο. Το vaccine friendly βραδινό σας μπορεί να περιλαμβάνει μια σαλάτα λαχανικών με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ψητές πατάτες, λίγα κάσιους, ζυμαρικά ή και λαχανικά ψημένα στον φούρνο.

Συνδυάστε τα ανάλογα με την όρεξή σας ενώ εάν χρειάζεστε ένα σνακ μεταξύ βραδινού και ύπνου, δοκιμάστε μερικά κομμάτια φρούτου ή και ξηρούς καρπούς. Για να αφομοιωθεί σωστά το φαγητό σας, είναι σημαντικό να φάτε περίπου τρεις ώρες προτού κοιμηθείτε, ενώ αποφύγετε την καφεΐνη τουλάχιστον έξι ώρες προτού ξαπλώσετε για να μη διαταράξει τον ύπνο σας.

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες για αυξημένη αποτελεσματικότητα

Σε σειρά ερευνών, επισημαίνεται ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας έχουμε την τάση να καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, πρόσθετα σάκχαρα και λιπαρά.

Με την αβεβαιότητα που έχει φέρει στην καθημερινότητά μας ο κορωνοϊός δεν είναι περίεργο που στρεφόμαστε όλο και περισσότερο στα comfort foods, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Nutrition», οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι σημαντικές για την πρόληψη της COVID-19.

Αν και δεν έχουν δημοσιευθεί μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της διατροφής στο εμβόλιο, είναι γεγονός, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα μετά τον εμβολιασμό είναι να καταναλώνετε περισσότερα φρέσκα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις δραστηριότητες

Κάντε από νωρίς τα πλάνα σας

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν ναυτία αφού εμβολιαστούν. Αν και μπορεί να μη συμβεί σε εσάς, θα ήταν καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι εξαρχής και να εφοδιαστείτε με μερικά εύπεπτα τρόφιμα.

Οι καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν σούπα λαχανικών με βάση τον ζωμό, μπανάνες, καστανό ρύζι και πατάτες. Θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε πιο βαριά τρόφιμα, όπως πολύ λιπαρά τυριά, σάλτσες κρέμας, τηγανητά τρόφιμα και κρέας, καθώς και ζαχαρούχα τρόφιμα.

Μείνετε καλά ενυδατωμένοι και όταν η ναυτία υποχωρήσει, συνεχίστε να εστιάζετε σε φρέσκα, θρεπτικά τρόφιμα. Στην περίπτωση που «χάσετε» την όρεξή σας, προσπαθήστε να τρώτε μικρά γεύματα ή σνακ κάθε λίγες ώρες από μία ποικιλία τροφίμων, ώστε να μη χάσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Οι παρενέργειες του εμβολίου θα πρέπει να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ημέρες. Οι υγιεινές συνήθειες ωστόσο, όπως η κατανάλωση περισσότερου νερού και περισσότερων γευμάτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να αποφέρουν διαρκώς οφέλη για την υγεία.

Μέσα στα δύσκολα της πανδημίας, δείτε τον εμβολιασμό ως μια ευκαιρία να αλλάξετε την καθημερινότητά σας προς το καλύτερο, φροντίζοντας περισσότερο τις ανάγκες σας.