Αρχικά, το σημαντικότερο είναι ότι αποφασίσατε να εντάξετε τη γυμναστική στη ζωή σας. Η σωματική άσκηση προσφέρει σημαντικά οφέλη στη συνολική υγεία και στην ψυχολογία σας, ενώ αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι ο απόλυτος σύμμαχός σας, αφού σφίγγει και δίνει σχήμα στο σώμα και επιπλέον δίνει μεγάλη ώθηση στον μεταβολισμό μας, ο οποίος όσο καλύτερα δουλεύει τόσο περισσότερα καίει. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα, ώστε να καταφέρετε να δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα από τις προπονήσεις σας.

* Υιοθετήστε τον σωστό τρόπο σκέψης

Αν είστε αρχάριοι στη γυμναστική, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που (όπως και το αδυνάτισμα) απαιτεί υπομονή, επιμονή και συνέπεια από εσάς. Το μυστικό είναι να μην περιπλέκετε τα πράγματα περισσότερο από όσο χρειάζεται. Βρείτε μια ήπιας μορφής γυμναστική που σας ευχαριστεί και δώστε στο σώμα σας τον χρόνο να προσαρμοστεί.

*Η απώλεια βάρους και η απώλεια λίπους δεν ταυτίζονται απαραίτητα

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό που πραγματικά εννοούν είναι ότι θέλουν να χάσουν λίπος. Αυτή είναι μια σημαντική διάκριση, επειδή ορισμένες προπονήσεις που βοηθούν στην απώλεια λίπους – όπως τα βάρη – μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους με τη μορφή μυών. Αυτό μπορεί αρχικά να μη σας φαίνεται χρήσιμο δεδομένου ότι προσπαθείτε να αδυνατίσετε, αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Οσο αυξάνεται η μυϊκή σας μάζα, αυξάνεται και ο μεταβολισμός σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος και να το κρατήσετε μακριά μακροπρόθεσμα.

* Το αδυνάτισμα ξεκινά από τη διατροφή

Η γυμναστική είναι σημαντική για την υγεία σας και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην απώλεια λίπους. Ωστόσο, τελικά η απώλεια λίπους καθορίζεται από το εάν εξασφαλίζετε ή όχι θερμιδικό έλλειμμα. Με άλλα λόγια, οι θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας πρέπει να είναι λιγότερες από τις θερμίδες που καίτε. Αυτό σημαίνει ότι αν γυμνάζεστε αλλά δεν προσέχετε τι τρώτε, η άσκηση από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

* Η συνέπεια είναι το κλειδί

Ενώ ορισμένες μορφές άσκησης καίνε περισσότερες θερμίδες από άλλες και μερικές μπορεί να προσφέρουν καύση θερμίδων μετά την προπόνηση (afterburn effect), η καλύτερη προπόνηση για κάθε άτομο εξαρτάται από το τι μπορεί να κάνει με συνέπεια. Μπορεί να έχετε την καλύτερη προπόνηση στον κόσμο, αλλά αν την κάνετε μόνο μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, δεν θα έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε. Αν ο στόχος σας είναι η απώλεια λίπους καλό είναι να γυμνάζεστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Επομένως, είναι σημαντικό να βρείτε μια μορφή γυμναστικής που πραγματικά σας αρέσει. Ετσι, θα απολαμβάνετε τις προπονήσεις σας, θα είστε συνεπείς σε αυτές και σταδιακά θα γίνουν μέρος του τρόπου ζωής σας.

* Βάλτε έναν βραχυπρόθεσμο στόχο

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια είναι σίγουρα φιλόδοξα, όταν όμως ξεκινάτε να γυμνάζεστε χρειάζεστε έναν βραχυπρόθεσμο στόχο που θα λειτουργήσει ως κίνητρο στην προσπάθειά σας. Βάλτε, λοιπόν, μικρούς στόχους που θα σας κρατούν σε εγρήγορση, όπως να βγαίνετε για τρέξιμο 3 φορές την εβδομάδα ή την επόμενη φορά που θα βγείτε για περπάτημα να φτάσετε δύο τετράγωνα πιο μακριά.

* Μην επαναπαύεστε

Ενώ είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να μην πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας, καλό θα ήταν να προσπαθείτε συνεχώς να βελτιώνεστε. Να περπατήσετε για μερικά λεπτά με πιο έντονο ρυθμό, να τρέξετε μια μεγαλύτερη διαδρομή ή να γυμνάζεστε περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα. Ετσι, θα κρατήσετε τις προπονήσεις σας συναρπαστικές και θα ενισχύσετε την απώλεια βάρους.

* Προγραμματίστε τις προπονήσεις σας

Μια έξυπνη στρατηγική που μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη είναι να οργανώνετε εκ των προτέρων τις προπονήσεις σας (ακόμη και τις πιο σύντομες), έτσι όπως θα οργανώνατε μια συνάντηση με φίλους σας ή ένα επαγγελματικό ραντεβού. Με αυτόν τον τρόπο βάζετε τη γυμναστική σε προτεραιότητα και τη μετατρέπετε σε σταθερή συνήθεια.

* Μην κάθεστε όλη την υπόλοιπη ημέρα

Σχετική έρευνα έχει συνδέσει την καθιστική ζωή με την παχυσαρκία, γεγονός που δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Ακόμη κι αν φροντίζετε να γυμνάζεστε καθημερινά, θα είναι δύσκολο να χάσετε βάρος αν περνάτε όλη την υπόλοιπη ημέρα σας καθιστοί. Προσπαθήστε, λοιπόν, να εντάξετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα ή να αναλάβετε να βγάζετε εσείς βόλτα τον σκύλο.

* Εντάξτε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας

Oσο περισσότερο περπατάτε τόσο περισσότερο αποθηκευμένο λίπος καίτε, γι’ αυτό προσπαθήστε να κάνετε τον περίπατό σας ενδιαφέροντα, αλλάζοντας συχνά τη διαδρομή ή ακούγοντας την αγαπημένη σας playlist. Σύμμαχός σας στο γρήγορο περπάτημα είναι η καλή στάση του σώματος, που περιλαμβάνει την κίνηση των χεριών και τον δυναμικό βηματισμό.

Ακόμα κι αν βγαίνετε για ένα σύντομο περίπατο, προσπαθήστε να το κάνετε λίγο πιο γρήγορα από το κανονικό για να καλύψετε περισσότερη απόσταση στον ίδιο χρόνο, καίγοντας και περισσότερες θερμίδες. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάστε διαφορετικούς τύπους, όπως περιπάτους με διαστήματα, σύντομους ή και γρήγορους, με μεγάλη ή μέτρια απόσταση ή ακόμα και με πιο χαλαρούς ρυθμούς. Ετσι θα σπάσετε τη μονοτονία και θα ξεκουράζετε το σώμα σας όποτε το χρειάζεται, για να συνεχίσετε την προσπάθειά σας με αμείωτο ρυθμό.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι πιο περίπατοι διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε και το άγχος, καθώς μειώνουν την κορτιζόλη, που μπορεί επίσης να αυξήσει το βάρος σας.

Φορέστε λοιπόν ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που να είναι επίπεδα και εύκαμπτα ώστε να σας προσφέρουν κατάλληλη στήριξη και να απορροφούν τους κραδασμούς και ρούχα που να επιτρέπουν ελευθερία κινήσεων και να απομακρύνουν τον ιδρώτα και ξεκινήστε!