Πολλοί άνθρωποι τρώνε το φαγητό τους γρήγορα και απρόσεκτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και άλλα προβλήματα υγείας. Κάνοντας, ωστόσο, μια μικρή αλλά πολύ σημαντική αλλαγή – τρώγοντας, δηλαδή, πιο αργά –  θα μπορούσαμε όχι απλά να χάσουμε βάρος αλλά να κερδίσουμε συνολικά μια πιο υγιεινή ζωή.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε γιατί πρέπει να τρώτε πιο αργά:

Το slow eating βελτιώνει την πέψη

Η αργή πέψη ευθύνεται για διάφορα θέματα υγείας, όπως δυσκοιλιότητα ή σπάνιες κενώσεις του εντέρου. Αυτά με τη σειρά τους προκαλούν κοιλιακό άλγος, σκληρά κόπρανα ή οδυνηρές κενώσεις.

Ακόμα, όταν τρώτε πολύ γρήγορα, αυξάνετε τον κίνδυνο παλινδρόμησης των οξέων του στομάχου, επιταχύνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καούρας. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οισοφάγος Barrett, άσθμα, λαρυγγίτιδα.

Τρώγοντας πιο αργά το φαγητό σας μπορείτε να αποφύγετε όλα αυτά τα προβλήματα.

Το slow eating σας βοηθά, ειδικότερα, να ρυθμίσετε τις ποσότητες τροφής που μασάτε και το πόσο καλά μασάτε το φαγητό σας, διευκολύνοντας τη «δουλειά» που κάνει το πεπτικό σας σύστημα.

Το slow eating διευκολύνει τις καλύτερες επιλογές φαγητού

Όταν μειώνετε τον ρυθμό διατροφής σας, παίρνετε τον έλεγχο των τροφών που καταναλώνετε, γεγονός που σας δίνει την ευκαιρία να αναλύσετε εάν το φαγητό σας είναι υγιεινό ή όχι. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό, ειδικά εάν θέλετε να χάσετε βάρος.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αναλύσετε το κορεσμένο λίπος, την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τις πρωτεΐνες και τις βιταμίνες στο γεύμα που έχετε. Κοιτάζοντας τα θρεπτικά συστατικά κάθε μερίδας, αποκτάτε εικόνα για το πώς αυτό επηρεάζει τις ημερήσιες θερμίδες και τις διατροφικές σας ανάγκες.

Τι σημαίνει, όμως, μια υγιεινή διατροφή; Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιέχει τροφές από διάφορες ομάδες τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεΐνες, υγιή λίπη και γαλακτοκομικά.

Το slow eating αυξάνει την απόλαυση του φαγητού

Ένα ισχυρό επιχείρημα για το slow eating είναι και η γευστική απόλαυση του γεύματος.

Οι περισσότεροι από εμάς τρώμε γρήγορα για να έχουμε περισσότερο χρόνο προκειμένου να συνεχίσουμε με μια άλλη δραστηριότητα. Στην περίπτωση αυτή δύσκολα θα απολαύσουμε το γεύμα μας.

Αντί, λοιπόν, να εστιάσετε σε αυτό που πρέπει να κάνετε μετά το φαγητό, εστιάστε σε αυτό που τρώτε. Το να αφιερώσετε χρόνο για να μασήσετε το φαγητό σας, σας επιτρέπει να καταλάβετε το άρωμα και τη γεύση κάθε μπουκιάς.

Για να φάτε πιο αργά και να απολαύσετε το γεύμα σας, προσπαθήστε να αφήνετε το πιρούνι στο πιάτο σας ανάμεσα στις μπουκιές.

Το slow eating μειώνει την πρόσληψη θερμίδων

Εάν θέλετε να χάσετε μερικά κιλά, ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε είναι να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες από το απαιτούμενο ημερήσιο όριο θερμίδων. Όσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνετε, τόσο περισσότερες αποθηκευμένες θερμίδες καίει το σώμα σας, προωθώντας έτσι την απώλεια βάρους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι για να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων, πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα να καταναλώνουν μόνο τροφές χαμηλών θερμίδων. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό μπορείτε να το πετύχετε και μέσω του slow eating.

Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να καταχωρήσει ο εγκέφαλός σας τις χημικές ουσίες που σας ενημερώνουν ότι είστε ικανοποιημένοι. Έτσι, όταν επιβραδύνετε το ρυθμό που τρώτε, ο εγκέφαλός σας αντιλαμβάνεται το πραγματικό σημείο κορεσμού κι έτσι, σταματάτε εγκαίρως να τρώτε. Αυτό βοηθά στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής, η οποία σας προσθέτει αχρείαστες θερμίδες.

Άλλα οφέλη του slow eating

  • Βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
  • Τονώνει την αυτοπεποίθηση
  • Μειώνει τα επίπεδα άγχους

Πώς να τρώτε αργά για απώλεια βάρους

Το να μειώσουμε το ρυθμό με τον οποίο τρώμε το φαγητό μας, φαίνεται πραγματικά δύσκολο, ειδικά όταν είμαστε βιαστικοί ή πεινασμένοι. Με αυτές τις συμβουλές θα μπορέσετε να φάτε πιο αργά, υλοποιώντας τους στόχους σας:

  • Τρώτε μόνο όταν είναι απαραίτητο
  • Φάτε με όλες σας τις αισθήσεις
  • Φάτε μικρές μπουκιές
  • Μασάτε περισσότερο
  • Πάρτε βαθιές αναπνοές
  • Αποφύγετε τους αντιπερισπασμούς
  • Αποφύγετε την υπερβολική πείνα
  • Κάντε διαλείμματα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το να τρώτε πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και μειωμένη απόλαυση του φαγητού. Ωστόσο, η επιβράδυνση μπορεί να αυξήσει την πληρότητα και να προωθήσει την απώλεια βάρους, ενώ έχει και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Ελαχιστοποιώντας το χρόνο που περνάτε μπροστά από μία οθόνη, μασώντας περισσότερο και εστιάζοντας σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είστε σε καλό δρόμο για πιο αργό φαγητό. Η άσκηση θα μεγιστοποιήσει το όφελος, για μία πιο υγιεινή ζωή.