Για να δούμε αποτελέσματα, όποιο στόχο και αν έχουμε βάλει (απώλεια βάρους ή βελτίωση της φυσικής κατάστασης), θα πρέπει να τρέχουμε 3-4 φορές την εβδομάδα με ένταση 130-155 παλμούς το λεπτό (πρόχειρος υπολογισμός, που αφορά έναν μέσο ασκούμενο). Για αρχή καλό είναι να ξεκινήσουμε με 30΄ τρεξίματος και σταδιακά να αυξήσουμε τη διάρκεια στα 60΄. Επιπλέον, συστήνεται να τρέχουμε με γνώμονα την ώρα και όχι την απόσταση, ώστε να ελέγχουμε ευκολότερα την πρόοδό μας. Αν είμαστε αρχάριοι, δεν πρέπει να πιέζουμε τον εαυτό μας. Είναι προτιμότερο τον πρώτο καιρό να καλύπτουμε περισσότερα χιλιόμετρα σε αργό ρυθμό παρά να τρέχουμε γρήγορα μικρότερες αποστάσεις.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει το τρέξιμο είναι ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό. Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και άνετα αθλητικά ρούχα είναι ό,τι χρειαζόμαστε.

Αθλητικά παπούτσια

Πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένα για τρέξιμο, ώστε να προστατεύουν από τους κραδασμούς, να επιτρέπουν τον επαρκή αερισμό του πέλματος και φυσικά να είναι άνετα και ευχάριστα στο τρέξιμο. Οι γενικές παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για τη σωστή επιλογή παπουτσιού είναι η σκληρότητα και η μορφολογία του εδάφους, οι αποστάσεις που διανύουμε, τυχόν ευαισθησίες σε γόνατα ή μέση, καθώς και η ταχύτητα που τρέχουμε. Καλό είναι όλη η διαδρομή που θα επιλέξουμε να κάνουμε να έχει την ίδια κάλυψη (άσφαλτος, χώμα), καθώς άλλο παπούτσι ταιριάζει στην άσφαλτο και άλλο στο χώμα.

Αθλητικά ρούχα

Τα ρούχα πρέπει να είναι άνετα, για να μην περιορίζουν τις κινήσεις μας και να επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει. Πλέον, υπάρχουν ρούχα σχεδιασμένα να απομακρύνουν τον ιδρώτα και να διατηρούν στεγνό το σώμα μας. Ακόμη και στην περίπτωση που έξω κάνει κρύο, δεν πρέπει να ντυνόμαστε βαριά, διότι ύστερα από λίγα λεπτά άσκησης η θερμοκρασία του σώματος θα ανέβει και τα ρούχα θα μας ενοχλούν. Επιπλέον, χρήσιμο είναι να έχουμε και ρούχα με ανακλαστήρες, για να είμαστε ορατοί το βράδυ. Τέλος, οι γυναίκες καλό είναι να χρησιμοποιούν αθλητικό σουτιέν, καθώς παρέχει καλύτερη στήριξη και περιορίζει τους ερεθισμούς από τον ιδρώτα.

Άλλα αξεσουάρ

Προκειμένου να ελέγχουμε τους σφυγμούς μας και να καθορίζουμε την ένταση της άσκησης, καλό είναι να προμηθευτούμε ένα σφυγμόμετρο. Μπορούμε, επίσης, να αγοράσουμε έναν βηματομετρητή, ενώ απαραίτητο είναι και ένα παγούρι για νερό.