Πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν χαρακτηρίσει την καθιστική ζωή το «νέο κάπνισμα», καθώς οι επιπτώσεις για την υγεία όταν κάθεστε πολύ ισοδυναμούν με τις βλαβερές εκείνες συνέπειες του καπνίσματος. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς λόγους που μας υπενθυμίζουν να σηκωνόμαστε πιο συχνά.

Μην κάθεστε πολύ γιατί βλάπτετε την καρδιά σας

Οι επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά την διαφορά στα πλαίσια μελέτης που συνέκρινε δύο παρόμοιες ομάδες: οδηγούς διέλευσης, που κάθονται τις περισσότερες μέρες, και φρουρούς που παραμένουν όρθιοι.

Αν και ο τρόπος ζωής και η διατροφή τους ήταν παρόμοια, εκείνοι που κάθονταν είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων από εκείνους που δεν κάθονταν τόσο.

Δεν «μετράει» η προπόνησή σας

Οι συνέπειες της καθιστικής ζωής είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με την άσκηση. Ακόμα κι αν ασκείστε 7 ώρες την εβδομάδα – πολύ περισσότερο από τις προτεινόμενες 2-3 ώρες – δεν μπορείτε να αντιστρέψετε τις επιδράσεις που έχει το κάθεστε για πολύ.

Για αυτό είναι σημαντικό να μην «ακυρώνετε» την σκληρή σας δουλειά και προσπάθεια, παραμένοντας στον καναπέ για το υπόλοιπο της ημέρας. Συνεχίστε να μετακινήστε.

Αυξάνεται ο κίνδυνος θρομβώσεων

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) είναι ένας θρόμβος που μπορεί να σχηματιστεί στην περιοχή των ποδιών, αποτελώντας συνέπεια της καθιστικής ζωής.

Μπορεί να παρατηρήσετε πρήξιμο και πόνο, αλλά μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι μια καλή ιδέα να σηκώνεστε συχνά αν εργάζεστε μπροστά σε υπολογιστή ή να κάνετε μικρές βόλτες καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Απομακρύνεστε από την μακροζωία

Είναι πιο πιθανό να πεθάνετε νωρίτερα από οποιαδήποτε αιτία, αν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατάσταση η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν βελτιώνεται με την καθημερινή φυσική δραστηριότητα.

Αυτό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να παραλείπουμε την γυμναστική, καθώς τότε οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος της άνοιας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν παραμένετε πολλές ώρες καθισμένοι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της άνοιας, την στιγμή που η καθιστική ζωή αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης, παράγοντες που παίζουν στην εμφάνισης της πάθησης.

Η κίνηση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο από την άσκηση για να μειώσετε τον κίνδυνο για αυτά τα ζητήματα υγείας.