Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να μας δημιουργήσουν έντονη ανησυχία και άγχος, όπως η παρουσίαση ενός μεγάλου project, το οποίο δουλεύαμε καιρό ή ακόμα και αιφνίδια γεγονότα που δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση να συμβούν.

Οι δύο «όψεις» του άγχους

Ορισμένες φορές το αίσθημα ανησυχίας λειτουργεί ως προειδοποίηση για ενδεχόμενους κινδύνους, παρακινώντας μας να παραμείνουμε οργανωμένοι και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την αντιμετώπισή τους.

Ωστόσο, όταν το άγχος μετατρέπεται σε μια διαρκή πρόκληση μάλλον θα ήταν καλό να το αντιμετωπίσετε, προκειμένου να μην σταθεί εμπόδιο στους στόχους και τις φιλοδοξίες σας. Αυτή η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει μεθόδους ποικίλες μεθόδους διαχείρισης από τη γυμναστική έως και την κηπουρική.

Καμία όμως, από αυτές τις στρατηγικές δεν θα αποδώσει αν ο τρόπος σκέψης σας είναι αρνητικός ή εάν επιμένετε σε συμπεριφορές που δεν διευκολύνουν έστω και λίγο την κατάσταση.

Συμπεριφορές προς… αποφυγή

Οι συμπεριφορές που θα ήταν καλό να αποφύγετε, περιλαμβάνουν:

«Βουτάτε» στα comfort foods

Αν και φαίνεται πως εκείνη την στιγμή σας προσφέρουν την πολυπόθητη ασφάλεια και άνεση («comfort») στην πραγματικότητα αυτή η αίσθηση θα διαρκέσει για μερικά μόνο λεπτά, καθώς καταναλώνετε τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή και υδατάνθρακες.

Ακριβώς όπως η στέρηση του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αντιδράτε, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την μη ισορροπημένη διατροφή.

Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την όρεξή σας, επηρεάζοντας το αίσθημα της πείνας και οδηγώντας σας τελικά στο συναισθηματικό φαγητό, όπου συνήθως τρώτε χωρίς να πεινάτε.

Καπνίζετε

Οι περισσότεροι καπνιστές έχουν την τάση να καπνίζουν περισσότερο κατά την διάρκεια περιόδων εκτεταμένης ανησυχίας και άγχους. Ωστόσο, το κάπνισμα λειτουργεί ως σύντομη «λύση», η οποία είναι παροδική και μπορεί να επιδεινώσει το άγχος με την πάροδο του χρόνου.

Αντίθετα, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε ένα διάλειμμα για να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες ενώ έχετε κλειστά τα μάτια σας. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, καθίστε, κλείστε τα μάτια σας και εισπνεύστε αργά.

Προσπαθήστε να εκπνεύσετε αργά για να διατηρήσετε ένα συγκεκριμένο ρυθμό στις ανάσες σας, πράγμα που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Σκέφτεστε επίμονα την κατάσταση

Μερικές φορές μπορεί να «πέσουμε» στην παγίδα του «overthinking», των επίμονων δηλαδή σκέψεων για μια κατάσταση ή ένα πρόβλημα που όχι μόνο δεν μας βοηθούν αλλά εντείνουν τα αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι το άγχος, η ανησυχία ή και ο φόβος.

Η συγκεκριμένη επιμονή μπορεί να μετατραπεί σε συνήθεια με την πάροδο του χρόνου, τα καλά νέα όμως είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας με πιο ωφέλιμες.