Είτε ανήκετε σε αυτούς που δεν χάνουν προπόνηση είτε σε εκείνους που δεν γυμνάζονται και τόσο τακτικά, σίγουρα θα σας έχει τύχει κάποια στιγμή να αισθανθείτε ότι απλώς δεν έχετε τη διάθεση να γυμναστείτε.

Διάθεση και γυμναστική

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις μας και από το πόσο μας αρέσει να ακολουθούμε τη ρουτίνα γυμναστικής μας, μερικές φορές η διάθεσή μας έχει τον τελικό λόγο για το τι τελικά θα κάνουμε. Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί μάς προτείνουν να αλλάξουμε τον τύπο της γυμναστικής που κάνουμε συνήθως έτσι ώστε να ταιριάζει στη διάθεσή μας.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ταιριάζετε τον τύπο της άσκησης με την τρέχουσα διάθεσή σας, έτσι ώστε να μπορείτε να επιτυγχάνετε τα καλύτερα αποτελέσματα μέσα στις δυνατότητες ή στις προσδοκίες σας για εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα» εξηγεί η Olivia Brierley, pilates instructor.

Εάν αισθάνεστε ληθαργικοί

Οταν νιώθετε κουρασμένοι και ληθαργικοί μπορείτε να επιλέξετε ένα εικοσάλεπτο πρόγραμμα pilates για να τονώσετε την ενέργειά σας αλλά και τις βασικές μυϊκές σας ομάδες. Οι αργές και ελεγχόμενες κινήσεις θα σας δώσουν το πολύτιμο ενεργειακό boost που χρειάζεστε μέσα στην ημέρα.

Ταυτόχρονα θα ανακουφιστείτε από την ένταση στο σώμα, απελευθερώνοντάς την, μειώνοντας το στρες.

Οταν (πράγματι) είστε παρόντες

Οταν νιώθετε ότι είστε πράγματι παρόντες στη στιγμή, τότε είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας, τις σκέψεις σας, τις σωματικές σας αισθήσεις και όλα όσα σας περιβάλλουν. Ετσι μπορείτε να εστιάσετε σε ένα πρόγραμμα μυϊκής λειτουργικής προπόνησης, κατανοώντας πραγματικά την κάθε κίνηση που κάνετε.

Ακόμα και αν παρατηρείτε κάποια πιο άβολα συναισθήματα, όπως η θλίψη, η προσεκτική κίνηση μπορεί να σας βοηθήσει να εναρμονιστείτε με το σώμα σας και να κινηθείτε με πιο αργό ρυθμό, που είναι ευεργετικός και για το σώμα αλλά και για τη διάθεση.

Είστε γεμάτοι ενέργεια;

Εάν αισθάνεστε ενεργητικοί, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε ένα δυναμικό πρόγραμμα με ασκήσεις υψηλής έντασης, όπως το HIIT, για να βελτιώσετε την ισορροπία, τη δύναμη αλλά και την ταχύτητα. Σε αυτές τις προπονήσεις έχετε την ευκαιρία να ενεργοποιήσετε εκείνες τις βαθιές, μικρότερες μυϊκές ομάδες στις οποίες μπορεί να μη στοχεύετε και τόσο συχνά.

Τι να κάνουμε στην περίοδο;

Η κόπωση, οι κράμπες και η χαμηλή ενέργεια αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά του εμμηνορροϊκού κύκλου. Για αυτό, εκτός από μια ήπια ρουτίνα ασκήσεων θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε και ένα μακρόστενο μαξιλάρι υποστήριξης (bolster).

Ξεκινήστε σηκώνοντας τα πόδια σας και ευθυγραμμίζοντάς τα με τη βοήθεια του bolster. Αυτό θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε την ένταση από τη μέση σας. Στη συνέχεια, παραμένοντας στην ίδια θέση, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές για να αυξηθεί η ροή του αίματος στην κοιλιά και να ανακουφιστείτε από τους πόνους.

Μετά από αυτά, η Olivia Brierley προτείνει απλές παραλλαγές ασκήσεων με το κάτω μέρος του σώματος για να χαλαρώσετε και να εκτονώσετε τη συσσωρευμένη ένταση.

Οταν είστε ανήσυχοι

Ενα πρόγραμμα που θα τονώσει το νευρικό σας σύστημα είναι ιδανικό όταν αισθάνεστε το άγχος να σας κατακλύζει. Αυτή η πρακτική μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή και μέρα της εβδομάδας. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα απλό και ήπιο πρόγραμμα της yoga, που θα σας επιτρέψει να εμβαθύνετε στη σύνδεση σώματος – μυαλού.

Μάλιστα, η Olivia Brierley μοιράζεται ένα από τα μυστικά της: Ενώ κάθεστε ή στέκεστε όρθιοι, τρίψτε για λίγο τα χέρια σας μεταξύ τους. Επειτα τοποθετήστε τα στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας.

Αυτή η ζεστή θεραπευτική αίσθηση βοηθά το σώμα να ηρεμήσει, καθώς το νευρικό σας σύστημα ανταποκρίνεται θετικά σε αυτές τις μικρές «feel-good» στιγμές. Στη συνέχεια, μετακινηθείτε προς τα κάτω, πατώντας ελαφρά τα κόκαλα της κλείδας για να απελευθερώσετε το άγχος.

Ολες οι παραπάνω τεχνικές με μερικά αργά τεντώματα προάγουν το αίσθημα της ηρεμίας και της γαλήνης. Μην ξεχνάτε ότι η βαθιά αναπνοή σάς βοηθά να παραμείνετε ήρεμοι και γειωμένοι όταν βρίσκεστε υπό πίεση.