Έχετε αναρωτηθεί πόσες επιπλέον θερμίδες μπορείτε να κάψετε με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας; Αποδεικνύεται, όπως μας αποκαλύπτουν οι ειδικοί, ότι δεν χρειάζεται απαραιτήτως να γυμναστείτε για να αυξήσετε τους ρυθμούς καύσης και να αδυνατίσετε. Τα μικρά πράγματα που κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας σας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον μεταβολισμό σας.

5 εύκολοι τρόποι να κάψετε θερμίδες

*Χαλαρώνοντας

Μπορείτε να κάψετε θερμίδες ακόμη και κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχής, όπως όταν μιλάτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή στο τηλέφωνο ή με τους γονείς σας σε βιντεο-κλήση.

Εάν θέλετε να μιλήσετε στο τηλέφωνο, περπατήστε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας αντί να καθίσετε είτε μέσα είτε εκτός σπιτιού. Αν διαθέτετε βεράντα με φυτά, μπορείτε να τα φροντίζετε όσο μιλάτε μαζί τους.

Προσπαθήστε να περιορίσετε τον χρόνο μπροστά στον υπολογιστή και αν τελικά δεν μπορείτε να το αποφύγετε, βάλτε ένα χρονοδιακόπτη για να σας υπενθυμίζει να σηκώνεστε ανά είκοσι λεπτά, ώστε να τεντώνεστε για να διατηρήσετε την ενεργητικότητα των μυών αλλά και να κάψετε έξτρα θερμίδες.

*Στο γραφείο

Ο παρατεταμένος χρόνος που περνάμε καθισμένοι μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους για ορισμένους ανθρώπους.

Οπως επισημαίνει η American Heart Association, τα άτομα που είναι υπέρβαροι τείνουν να κάθονται 2,5 ώρες περισσότερο την ημέρα συγκριτικά με άτομα που δεν είναι. Για αυτό εάν κάνετε δουλειά γραφείου είναι σημαντικό να σηκώνεστε και να μετακινείστε για περίπου 15 λεπτά ανά μία ώρα.

Κάντε μια βόλτα μέχρι τον συνάδελφό σας στο δίπλα γραφείο, γεμίστε την κούπα σας με νερό ή καφέ, δοκιμάστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ ή μαζέψτε το γραφείο σας όρθιοι και όχι καθισμένοι.

*Με τις δουλειές του σπιτιού

Οι οικιακές δουλειές μπορούν να κάψουν μερικές εκατοντάδες θερμίδες ανά ώρα. Ο πραγματικός αριθμός εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως το μέγεθος ή ακόμη και το φύλο σας.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα με «petit» σωματότυπο μπορεί να «κάψει» περίπου 160 θερμίδες την ώρα κάνοντας μέτριες δουλειές ενώ ένας άνδρας με μεγαλύτερο σωματότυπο θα «κάψει» περισσότερες.

Αφού τελειώσετε λοιπόν με το σφουγγάρισμα, δοκιμάστε να τακτοποιήσετε τον χώρο. Εάν υπάρχουν οργανωτικές δουλειές, όπως το να ξεκαθαρίσετε τις κούτες, βάλτε την αγαπημένη σας playlist και ξεχωρίστε τες ενώ είστε όρθιοι για να βελτιώσετε την ενεργειακή σας ισορροπία.

*Παίζοντας με τα παιδιά

Μαθαίνοντας στα παιδιά την αξία της μετακίνησης και της αυξημένης καθημερινής δραστηριότητας μπορεί να τα βοηθήσει ώστε να μην αυξηθεί το βάρος τους σημαντικά στην ενήλικη ζωή τους, πράγμα που θα «σώσει» και εσάς.

Εάν θέλετε να κάψετε θερμίδες χωρίς άσκηση, βρείτε τρόπους για να αυξήσετε τον χρόνο περπατήματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πάρτε τα παιδιά και περπατήστε μαζί τους ή παίξτε κυνηγητό κι άλλα παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη φυσική δραστηριότητα.

Από την άλλη, αν σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να επιπλήξετε το παιδί επειδή «δεν κάθεται σε μια μεριά», ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, μιας και η διαρκής μετακίνηση, ακόμη και αν σας φαίνεται νευρική, συμβάλλει σε έναν υγιή μεταβολισμό που καίει ασταμάτητα.

*Στον καναπέ

Πόσες ώρες περνάτε βλέποντας τις αγαπημένες σας σειρές και ταινίες;

Μπορείτε να κάψετε επιπλέον θερμίδες προσθέτοντας απλώς λίγη δραστηριότητα στον χρόνο χαλάρωσης. Δοκιμάστε να κάνετε κάποια δουλειά με τα χέρια σας ενώ κάθεστε όπως είναι το δίπλωμα των καθαρών ρούχων ή ακόμη και το πλέξιμο.

Φροντίστε να σηκώνεστε στα διαλείμματα ώστε να βάζετε νερό και να κερδίζετε μερικούς έξτρα πόντους μετακίνησης. Η δραστηριότητα δεν θα αυξήσει μόνο τις θερμιδικές σας δαπάνες, αλλά θα τρώτε και λιγότερο μπροστά από την τηλεόραση εάν τα χέρια σας είναι απασχολημένα.