Αν κι έχετε ακούσει για τα εκπληκτικά οφέλη που έχει το γκρέιπφρουτ για την υγεία σας, ίσως να μην το έχετε εντάξει μέχρι σήμερα στη διατροφή σας, λόγω της ελαφρώς πικρής γεύσης του. Κι όμως, αυτό το τόσο παρεξηγημένο φρούτο είναι ένας διατροφικός θησαυρός που αξίζει να προσθέσετε στο διαιτολόγιο σας, ιδανικά ως μέρος ενός ισορροπημένου πρωινού.

Ορίστε 5 καλοί λόγοι για να αρχίσετε να τρώτε γκρέιπφρουτ, καθημερινά:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όπως πολλά εσπεριδοειδή, είναι γεμάτο με βιταμίνη C, ένα θρεπτικό συστατικό που φαίνεται να βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός σας. Είναι επίσης γεμάτο με βιταμίνη Α, μια άλλη βιταμίνη που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτός ο ισχυρός συνδυασμός θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μειώσετε στο ελάχιστο το χρόνο που απαιτείται για να αναρρώσετε.

Βοηθά στη διαχείριση του βάρους

Η παχυσαρκία είναι ένα κοινό ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2. Η υπερφαγία είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην παχυσαρκία. Το γκρέιπφρουτ όντας πλούσιο σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους σας, επιβραδύνοντας τον ρυθμό που το σώμα σας αφομοιώνει τα τρόφιμα. Έτσι θα νοιώθετε χορτάτοι και θα έχετε λιγότερες πιθανότητες για υπερφαγία.

Μειώνει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά οφείλονται στην υπερσυσσώρευση ασβεστίου. Η απομάκρυνσή τους μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη. Υπάρχουν πολλές αιτίες συμπεριλαμβανομένου του βάρους, της διατροφής κι ορισμένων φαρμάκων. Το κιτρικό οξύ στο γκρέιπφρουτ μπορεί να δεσμεύσει την περίσσεια ασβεστίου βοηθώντας τον οργανισμό σας να το αποβάλλει πριν προλάβει να σχηματίσει πέτρες στα νεφρά.

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε κάλιο και φυτικές ίνες, καθώς και προστατευτικά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει τον ευεργετικό ρόλο της κόκκινης ποικιλίας, στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από αθηροσκλήρωση.

Προσοχή εάν είστε σε φαρμακευτική αγωγή!

Εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, ρωτήστε το γιατρό σας πριν φάτε γκρέιπφρουτ ή πιείτε το χυμό του, καθώς μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα, όπως για υψηλή αρτηριακή πίεση, αρρυθμία, χοληστερόλη και άγχος.

Όπως τα περισσότερα φρούτα, το γκρέιπφρουτ έχει επίσης αρκετή ζάχαρη. Αν και η ποσότητα που θα βρείτε σε μία ή δύο μερίδες φρέσκου φρούτου είναι γενικά καλή, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να αυξηθεί γρήγορα όταν πίνετε χυμούς.

Πώς να φάτε το γκρέιπφρουτ

Για να φάτε ένα φρέσκο γκρέιπφρουτ, κόψτε πρώτα το φρούτο στη μέση. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, ξεκολλήστε τα σαρκώδη τρίγωνα των φρούτων από το φλοιό, αποφεύγοντας τα πικρά τοιχώματα που βρίσκονται ανάμεσα στις φέτες.

Εναλλακτικά, μπορείτε να στύψετε ένα γκρέιπφρουτ και δύο πορτοκάλια μαζί και να πιείτε το χυμό.

Άλλοι τρόποι για να εντάξετε το γκρέιπφρουτ στη διατροφή σας είναι οι εξής:

  • Καταψύξετε κομμάτια φρούτου και προσθέστε τα σε smoothies
  • Παρασκευάστε σάλτσα ως συνοδευτικό για ψάρια
  • Προσθέστε κομμάτια φρούτου σε μια σαλάτα αντί για dressing
  • Φτιάξετε ένα μπολ κινόα με γκρέιπφρουτ και αβοκάντο