Τα σνακ που τρώνε τα παιδιά τις πρωινές ώρες στο σχολείο («δεκατιανό») είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό γεύμα, αφού η ημέρα τους είναι ιδιαίτερα απαιτητική, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν στη διατροφή τους θρεπτικά μικρογεύματα – σνακ που θα τους δίνουν ενέργεια και θα διατηρούν μια καλή ισορροπία στα επίπεδα σακχάρου τους. Ως γονείς πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία αυτών των γευμάτων αλλά και στην εκπαίδευση των παιδιών σας ώστε όταν επιλέγουν σνακ εκτός σπιτιού να προτιμούν τις καλύτερες δυνατές διατροφικές «προτάσεις».

Ιδέες για υγιεινά σνακ

Είναι σημαντικό τα σνακ του παιδιού στο σχολείο να είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, να εμπεριέχουν, αν είναι δυνατόν, καλής ποιότητας λιπαρά και κάποια ποσά πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.

• Τοστ ή αραβική πίτα ολικής άλεσης με τυρί και γαλοπούλα ή αβγό βραστό

• Παξιμάδια λαδιού ή χαρουπιού με λίγο τυρί και ένα αβγό βραστό

• Κουλούρι Θεσσαλονίκης με λίγο τυρί ή αβγό βραστό

• Ενα κομμάτι σπιτική πίτα (τυρόπιτα, σπανακόπιτα) ή μικρότερα σπιτικά πιτάκια

• Σαντουιτσάκια ή αραβική πίτα ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι

• Σαντουιτσάκια ολικής άλεσης με λίγο βούτυρο και μαρμελάδα

• Μπάρες δημητριακών

• Ξηροί καρποί με αποξηραμένα φρούτα

• Παστέλι

• Φρούτο ολόκληρο (π.χ. μπανάνα)

⦁ Κομμένα λαχανικά (καροτάκια, αγγουράκια) με λίγο τυρί και/ή αβγό βραστό

Μπορείτε να συνδυάσετε κάποια από τα παραπάνω ώστε τα παιδιά να έχουν στο σχολείο δύο σνακ, τα οποία να καταναλώσουν ανά 2-3 ώρες. Κατά αυτόν τον τρόπο θα γεμίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις αποθήκες ενέργειάς τους. Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί η αναγκαιότητα για τακτική λήψη υγρών μέσα από την κατανάλωση νερού και η αποφυγή κατανάλωσης έτοιμων ροφημάτων, όπως χυμοί με ζάχαρη και αναψυκτικά, ως μέσων ενυδάτωσης.

Να θυμάστε ότι…

Για να θεωρηθεί ένα σνακ ως υγιεινό θα πρέπει να διαθέτει κάποια βασικά χαρακτηριστικά:

* Να μην είναι πλούσιο σε κακά – κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

* Να μην περιέχει πολλά απλά σάκχαρα. Να έχει ελεγχόμενη ποσότητα αλατιού.

Με βάση αυτά, αυτομάτως τίθενται εκτός πολλές από τις συνήθεις «ανθυγιεινές» επιλογές που είναι διαθέσιμες σε σχολικά κυλικεία, όπως γλυκά, πατατάκια, σφολιάτες και έτοιμα αρτοσκευάσματα.