Έχοντας υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα σας μπορεί να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής σας έως και πέντε χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 2.240 άτομα άνω των 65 ετών που ήταν μέλη μιας μακροχρόνιας ομάδας μελέτης που ονομάζεται Framingham Offspring Cohort. Η ομάδα αποτελείται από ενήλικες απογόνους των αρχικών συμμετεχόντων στη μελέτη Framingham, οι οποίοι διέμεναν όλοι σε μια ομώνυμη πόλη της Μασαχουσέτης.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά χαρίζουν χρόνια στην ζωή μας

Η μελέτη Framingham Offspring Cohort παρακολουθεί τους δείκτες υγείας των ατόμων από το 1971.

Διαπίστωσαν ότι τέσσερις τύποι λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3, παρείχαν έναν καλό προγνωστικό δείκτη μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, με τον ίδιο τρόπο που το κάπνισμα προσέφερε μια σταθερή πρόβλεψη για μικρότερη διάρκεια ζωής.

Ακόμη και μια μικρή αύξηση σε αυτά τα λιπαρά οξέα σχετίζεται με μια θετική αλλαγή.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, αλλά έρχονται και σε μορφή συμπληρώματος.

«Αυτό δεν είναι ένα ασήμαντο εύρημα, ακριβώς επειδή ενισχύει την ιδέα ότι ακόμα και οι πιο μικρές αλλαγές στην διατροφή εάν γίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορούν να έχουν πολύ πιο ισχυρό αποτέλεσμα από ό, τι νομίζουμε» επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Aleix Sala-Vila.

Προσθέτει ότι η ηλικία των συμμετεχόντων ήταν επίσης σημαντική επειδή δείχνει ότι δεν είναι ποτέ αργά για να κάνετε τέτοιου είδους αλλαγές.

Ποια η συμβολή των συγκεκριμένων λιπαρών

Τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών έχουν αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας και προηγούμενες μελέτες τα έχουν συνδέσει με:

  • Καλύτερη υγεία της καρδιάς.
  • Στην περίπτωση αρθρίτιδας, μειωμένος πόνος και φλεγμονή.
  • Μειωμένος κίνδυνος ορισμένων μορφών καρκίνου.
  • Βελτιωμένη γνωστική λειτουργία σε άτομα με ήπια νόσο Αλτσχάιμερ.
  • Μειωμένος κίνδυνος εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.