Συγκεντρώσαμε τα πιο εύκολα tips και τις πρακτικές ώστε να έχουμε ευεξία και τις ώρες που περνάμε στη δουλειά μας.

Βγαίνουμε στο ύπαιθρο

Προτού φτάσουμε στο γραφείο ή στο διάλειμμά μας, βγαίνουμε έξω έστω και για 5 λεπτά και εστιάζουμε το βλέμμα μας στον ουρανό, στον σχηματισμό των σύννεφων, στα φύλλα των δέντρων (αν υπάρχουν κοντά μας) και στο αεράκι. Η επαφή μας με το ύπαιθρο, έστω και για μερικά λεπτά, θα μας χαρίσει διαύγεια και καλύτερη αυτοσυγκέντρωση.

Παίρνουμε συνειδητές αναπνοές

Αυτή η απλούστατη κίνηση μπορεί να κάνει θαύματα όταν η πίεση και το άγχος της δουλειάς μάς κυριεύουν.

Τι κάνουμε: Κλείνουμε τα μάτια και συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή μας. Εισπνέουμε βαθιά από τη μύτη γεμίζοντας με αέρα την κοιλιακή περιοχή και στη συνέχεια εκπνέουμε αργά από το στόμα. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές. Επειτα κλείνουμε με δύο δάχτυλα το δεξί ρουθούνι, εισπνέουμε αργά και εκπνέουμε από το ίδιο.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το άλλο ρουθούνι και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μερικές φορές. Υστερα από κάποια λεπτά θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε αποκτήσει μία αίσθηση ηρεμίας.

Κάνουμε μία μίνι συνεδρία μασάζ

Ακόμα και η καρέκλα όπου καθόμαστε μπορεί να γίνει ο κατάλληλος χώρος για να απολαύσουμε τα οφέλη ενός ολιγόλεπτου μασάζ που θα μας απαλλάξει από την πίεση.

Τι κάνουμε: Κλείνουμε τα μάτια και ακουμπάμε τα δάχτυλα στους κροτάφους. Πιέζουμε απαλά και ξεκινάμε ήπιες κυκλικές κινήσεις. Το μασάζ στους κροτάφους βοηθά στην αποσυμπίεση της έντασης που συσσωρεύεται στο κεφάλι και προλαμβάνει τους πονοκεφάλους. Αφιερώνουμε σε αυτή την κίνηση ένα λεπτό (ή όσο νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε) και στη συνέχεια κάνουμε κυκλικές κινήσεις γύρω από το μέτωπο, γύρω από το κεφάλι και τον αυχένα. Επειτα με τις παλάμες μας πιέζουμε σταθερά τους ώμους και απελευθερώνουμε αργά. Ανοίγοντας τα μάτια θα νιώθουμε πιο αναζωογονημένοι και ανάλαφροι, οι μύες μας λιγότερο σφιγμένοι και η στάση του σώματος πιο στητή.

Ωρα για ρόφημα

Μία παγιωμένη συνήθεια για όλους το πρωί είναι ο καφές ή το τσάι, που μας βοηθούν να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Αν ωστόσο αισθανόμαστε ότι μας περιτριγυρίζει κάποια ίωση, επιλέγουμε ένα ζεστό χαμομήλι που έχει ανακουφιστικές ιδιότητες. Επίσης, το τσάι με τζίντζερ και μέλι εκτός από ιδιαίτερα γευστικό έχει και αντιμικροβιακή δράση. Τέλος, το τσάι μέντας είναι ιδανικό για το γραφείο, μετά το σνακ ή το γεύμα μας, γιατί βοηθάει την πέψη.

Βάζουμε θετικό πρόσημο στην ενέργειά μας

Είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε. Γι’ αυτό πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά τις σκέψεις μας. Η θετική διάθεση θα κάνει τη μεγάλη διαφορά όχι μόνο στο εργασιακό μας περιβάλλον αλλά και στη ζωή μας γενικότερα, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να απελευθερώνει συχνότερα ενδορφίνες, που αποκαλούνται και ορμόνες της ευτυχίας.

Τι κάνουμε: Χαμογελάμε έστω και αν δεν νιώθουμε 100% ότι το θέλουμε, και τότε – ποιος ξέρει; – ίσως παρασύρουμε και τους συναδέλφους μας να κάνουν το ίδιο. Αλλωστε δεν λένε ότι το χαμόγελο είναι μεταδοτικό;

Περπατάμε ή ασκούμαστε

Ολοι οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ακινησία συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, ενώ εντείνει το στρες και τις κρίσεις πανικού. Γι’ αυτό προσπαθούμε να ανεβαίνουμε στο γραφείο από τις σκάλες αντί να παίρνουμε το ασανσέρ. Επίσης, στο διάλειμμά μας κάνουμε έναν ολιγόλεπτο εξωτερικό περίπατο ή έστω σηκωνόμαστε από την καρέκλα μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμα και αυτή η μικρή κίνηση είναι ευεργετική για το σώμα και τον νου.

Μετά το γραφείο, τι;

Καθώς επιστρέφουμε από την εργασία μας ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες κινήσεις για τους περισσότερους από εμάς; «Βουλιάζουμε» στον καναπέ βλέποντας ειδήσεις. Κάτι που εκτελούμε σχεδόν μηχανικά, με την ψευδαίσθηση ότι θα μας ξεκουράσει. Κι όμως! Η έλλειψη άσκησης και η απορρόφηση αρνητικών γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας κάθε άλλο παρά ανανεωτικά είναι. Ετσι, ξεκινάμε ένα άθλημα ή μία άσκηση που μας αρέσει και μας διασκεδάζει ώστε να μην αισθανόμαστε ότι το κάνουμε σαν αγγαρεία, και να το τηρήσουμε με συνέπεια για μεγάλο διάστημα.

Αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας

Καθημερινά προσπαθούμε να ισορροπούμε τις υποχρεώσεις μας στο σπίτι, στην οικογένεια, στην καριέρα, ωστόσο μήπως μέσα σε όλα αυτά χάνουμε τον εαυτό μας; Δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές στη ζωή μας, ούτε να εφεύρουμε πολύ χρόνο. Να μερικοί απλοί τρόποι που θα μας κάνουν αυτόματα πιο ήρεμους και χαρούμενους:

α) Χτύπησε το ξυπνητήρι. Πριν σηκωθούμε αμέσως από το κρεβάτι, κάνουμε στρέτσινγκ, τεντώνοντας χέρια, πόδια και κορμό.

β) Προετοιμάζουμε ένα θρεπτικό, ωφέλιμο πρωινό με βιταμίνες και πρωτεΐνες που θα μας τονώσουν και θα στηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

γ) Κάνουμε 15’-20’ διαλογισμό.

δ) Προγραμματίζουμε μία μίνι απόδραση το Σαββατοκύριακο ή μία απολαυστική καλλυντική περιποίηση, σπίτι μας είτε σε ένα σπα.

Ρεαλιστικά μιλώντας οι παραπάνω κινήσεις μπορεί να μην εξαλείψουν τελείως το στρες που προκαλεί καθημερινά η εργασία μας, ωστόσο μπορούν να συμβάλουν θετικά στην καλύτερη δυνατή διαχείρισή του και στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Οσο κλισέ κι αν ακούγεται, η ευτυχία όντως κρύβεται στα μικρά και – φαινομενικά – ασήμαντα.