Οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας και οι αυξανόμενες υποχρεώσεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο μπορούν εύκολα να στραγγίξουν την ενέργειά σας (πολλές φορές και τη διάθεσή σας). Ωστόσο, οι διατροφικές σας επιλογές επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού σας. Έτσι, όταν παραλείπετε γεύματα και τρώτε όταν έχετε ήδη φτάσει στο σημείο να έχετε έντονη νευρικότητα (ή αλλιώς- να είστε hangry), μην απορείτε που η ενέργειά σας δεν είναι στα ύψη.

Πώς η παράλειψη γευμάτων επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειάς σας

Το φαγητό είναι το καύσιμο του οργανισμού. Όταν ξεκινάτε την ημέρα σας χωρίς να έχετε φάει, ουσιαστικά ξεκινάτε χωρίς καύσιμα στο σύστημά σας. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε ανά μερικές ώρες, ώστε να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα ενέργειάς μας και κατ΄επέκταση την αποδοτικότητά μας. Έτσι, όταν παραλείπετε γεύματα, το σώμα σας θα αντιδράσει στην έλλειψη καυσίμων με διάφορους τρόπους.

Το βασικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σας. Το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλό μας είναι η γλυκόζη, την οποία παίρνουμε μέσω της διατροφής, ιδιαίτερα από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που εντοπίζονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας του οργανισμού, επειδή οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα.

Όταν παραλείπετε ένα γεύμα, τα άμεσα αποθέματα γλυκόζης του οργανισμού σας αρχίζουν να τελειώνουν.

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνουν την ενέργειά σας και σας κάνουν να νιώθετε κούραση και εξάντληση. Επίσης, αποδυναμώνεται η συγκέντρωσή σας, μιας και ο εγκέφαλός σας δεν έχει το καύσιμο που χρειάζεται. Άλλα συμπτώματα που μαρτυρούν χαμηλά επίπεδα σακχάρου είναι το τρέμουλο, η εφίδρωση και η νευρικότητα.

Όταν δεν τρώτε συχνά, το σώμα σας αρχίζει να σας στέλνει σήματα ότι ήρθε η ώρα να φάτε.

Ορμόνες όπως η γκρελίνη, η οποία προκαλεί την πείνα, και η λεπτίνη, η οποία καταπιέζει την πείνα, θα αλλάξουν έτσι ώστε να σας υποδείξουν ότι πεινάτε. Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο πέραν του φαγητού όταν ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από ενέργεια. Και η κατάσταση αυτή δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν πρέπει να δουλέψετε, να συγκεντρωθείτε ή απλά να λειτουργήσετε.

Φροντίστε λοιπόν να οργανώνετε εκ των προτέρων τα γεύματα της ημέρας σας, ώστε να έχετε πάντα κοντά σας μια υγιεινή διατροφική επιλογή που θα σας χαρίσει ενέργεια.