Υπήρχε μια εποχή που, τουλάχιστον τα κορίτσια, το λατρεύαμε όσο τίποτα.

Μετά αισθανθήκαμε… πολύ μεγάλες για αυτό, το τυλίξαμε σε κάποιο ντουλάπι και δεν ασχοληθήκαμε ποτέ ξανα μαζί του.

Ο λόγος για το σχοινάκι, ένα εργαλείο για μια από τις πιο απλές, διασκεδαστικές και αποτελεσματικές μορφές άσκησης, που άντρες και γυναίκες έχουμε καλό λόγο να το εντάξουμε στις ζωές μας και πάλι.

Πριν το πιάσετε, θυμηθείτε: Μην περιμένετε από την πρώτη φορά να μπορείτε να ολοκληρώσετε, για παράδειγμα, μια μισάωρη προπόνηση υψηλής έντασης.

Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με μερικά χαλαρά αλματάκια και στη συνέχεια σταδιακά να εντείνετε τον ρυθμό.

Αν το κάνετε, ωστόσο, θα απολαύσετε τα παρακάτω οφέλη για το σώμα και την υγεία σας:

Θα αποκτήσετε γράμμωση

Το σχοινάκι δεν τονώνει μόνο τους μυς των ποδιών, αλλά ολόκληρου του σώματός σας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χέρια σας κρατούν το σχοινάκι, τα πόδια σας κάνουν διαρκή άλματα και οι κοιλιακοί σας σφίγγουν για να εξυπηρετήσουν την κίνηση.

Θα βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματός σας

Το σχοινάκι είναι άσκηση cardio, επομένως το πρώτο πράγμα που βοηθά είναι η καρδιά μας, που εργάζεται σκληρά για να τροφοδοτήσει με αίμα ολόκληρο το σώμα μας. Έτσι, η υγεία της ενισχύεται και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις μειώνεται.

Θα ανασάνετε καλύτερα

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της αερόβιας άσκησης είναι ότι βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων μας – ενώ παράλληλα μας προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή. Τα αποτελέσματα θα τα δείτε και σε άλλες μορφές άσκησης ή και άλλων δραστηριοτήτων που απαιτούν καλύτερη φυσική κατάσταση.

Θα αδυνατίσετε

Αν και ποτέ δεν πρέπει να είναι ο κύριος στόχος για τη γυμναστική, είναι γεγονός ότι μέσα σε μισή ώρα γυμναστικής με το σχοινάκι καίμε περίπου 400 θερμίδες. Έτσι, αν θέλετε να κάψετε λίπος, σύντομα το σχοινάκι θα σας ανταμείψει.

Θα ηρεμήσετε

Ποιος δεν χρειάζεται λίγη επιπλέον χαλάρωση στους αγχώδεις καιρούς που ζούμε; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ορκίζονται ότι η συγκέντρωση που απαιτείται για να κάνετε σχοινάκι χωρίς να μπερδεύετε τα πόδια σας επάνω του, σας βοηθά να χαλαρώσετε. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι προπονήσεις cardio κάνουν το σώμα μας να παράγει ενδορφίνες, μειώνοντας την αγωνία και το άγχος.