Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι το πόσο γρήγορα ή αργά ανεβαίνουμε τις σκάλες μπορεί να σημαίνει κάτι για την υγεία της καρδιάς. Αυθόρμητα λοιπόν, μπορεί να βιάζεστε ή να τις ανέβετε ενώ άλλοι πάλι να προσέχουν τον βηματισμό τους προς αποφυγή ατυχημάτων, πράγμα καθόλα λογικό.

Ταχύτητα και καρδιά

Υπάρχουν διαφορετικά οφέλη για τους μυς σας ανάλογα με τον τρόπο που επιλέγετε να ανεβείτε τα σκαλιά.

Αν παραδείγματος χάριν τα ανεβαίνετε ένα-ένα, είναι πιο πιθανό να εργαστείτε σε δεξιότητες όπως η ευκινησία και η κινητικότητα ενώ όταν τα ανεβαίνετε δύο-δύο, δουλεύετε τον βηματισμό και την δύναμή σας, μας εξηγούν οι ειδικοί.

Ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο γυμνάζεστε, αυτό μπορεί να παίξει ρόλο στην προπόνησή σας, αλλά όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν έχει και πολύ σημασία.

«Το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο»

Και στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει ένα μεγαλύτερο μάθημα. Το περισσότερο δεν είναι πάντα περισσότερο, ούτε είναι πάντα καλύτερο. Μελέτες που ξετάζουν την άσκηση μέτριας έντασης έναντι της άσκησης υψηλής έντασης δείχνουν παρόμοια καρδιαγγειακά οφέλη, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Έτσι, εάν ανεβαίνετε τις σκάλες πιο γρήγορα ή δύο-δύο, ελπίζοντας ότι θα λειτουργήσει λίγο περισσότερο η καρδιά σας και ότι θα ωφελήσει την αντοχή σας, αυτό είναι το «πράσινο» φως για να.. επιβραδύνετε.

Ίσως θα ήταν καλύτερο να ακολουθούμε συγκεκριμένες παρά γενικευμένες συστάσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο τρόπος ζωής, το προϋπάρχον επίπεδο δραστηριότητας, η ηλικία, τυχόν υποκείμενες παθήσεις όλοι είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.