Το δέρμα σας είναι ένα «φράγμα» ανάμεσα σε εσάς και μια ποικιλία απειλών για την υγεία σας – από ενοχλητικούς ερεθιστικούς παράγοντες έως βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση.

Ένα βασικό πλεονέκτημα του δέρματος είναι ότι έχει την ικανότητα να σας προειδοποιεί με αλλαγές στο χρώμα και την υφή ή με φαγούρα, ότι κάτι «τρέχει» με την υγεία σας. Δεν είναι τυχαίο ότι, πολλές υποκείμενες παθήσεις υγείας – κάποιες από τις οποίες πολύ σοβαρές – εμφανίζονται αρχικά ως δερματικά προβλήματα.

Δείτε τι μπορεί να σας αποκαλύψει μια προσεκτική ματιά στο δέρμα σας:

Ηπατίτιδα

Ο κνησμός του δέρματος μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα κίρρωσης ή ηπατίτιδας. Με την ηπατίτιδα C, μπορεί να παρατηρήσετε ανυψωμένες κόκκινες περιοχές στα πόδια σας. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη σχεδόν 1.200 ενηλίκων, που εξέτασε τα αίτια του χρόνιου κνησμού του δέρματος που διαρκεί περισσότερο από έξι εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ηπατική νόσος συσχετίζεται ισχυρά με μια συνεχιζόμενη φαγούρα. Το ίδιο ισχύει για το άσθμα, τις αλλεργίες και το έκζεμα.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Εάν έχετε εμφανίσει τριχοφυΐα ανδρικού τύπου στο πρόσωπο και κυστική ακμή που αντιστέκεται στην παραδοσιακή θεραπεία ακμής, το δέρμα σας μπορεί να σας λέει ότι έχετε πολυκυστικές ωοθήκες. Για να γίνει διάγνωση, ο γυναικολόγος σας θα ελέγξει αν έχετε ακανόνιστη περίοδο και οικογενειακό ιστορικό πολυκυστικών ωοθηκών και θα σας δώσει να κάνετε εξετάσεις αίματος. Η αντιμετώπιση αυτής της ορμονικής ανισορροπίας αλλά και οποιασδήποτε αντίστασης στην ινσουλίνη, μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και να επαναφέρει το υγιές δέρμα.

Αλλεργίες 

Κνίδωση – που ενίοτε συνοδεύεται από αγγειοοίδημα, δηλαδή πρήξιμο – και άλλες φαγούρες συχνά σηματοδοτούν αλλεργίες. Η κνίδωση μπορεί να προκύψει από πολλά είδη αλλεργιών, από τροφή μέχρι φάρμακα, από γάτες και σκύλους μέχρι τσιμπήματα εντόμων, ακόμη και από τη γύρη του χόρτου. Επειδή η κνίδωση μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και ώρες μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε μόνοι σας την αιτία. Ο δερματολόγος σας μπορεί να συστήσει ειδικές εξετάσεις για να βρεθεί η αιτία της αλλεργικής δερματικής σας αντίδρασης και να αποκατασταθεί το υγιές δέρμα.

Υποθυρεοειδισμός

Εκτός από την κούραση, το άγχος και τη δυσανεξία στο κρύο ή τη ζέστη, οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό παραπονούνται για εύθραυστα μαλλιά και νύχια καθώς και για ξηρό και θαμπό δέρμα. Η υγεία των μαλλιών και των νυχιών είναι μέρος της υγείας του δέρματος. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρήσουν πάχυνση του δέρματος στις γάμπες τους. Ευτυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν αφού δοθεί θεραπεία για την αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων των ορμονών αυτών.

Λύκος

Για μερικούς ανθρώπους, η κοκκινίλα στα μάγουλα είναι το πρώτο σημάδι του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου. Έως και τα 2/3 των ατόμων με λύκο θα έχουν δερματικές εκδηλώσεις κάποια στιγμή στη ζωή τους – συνηθέστερα σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια. Επιπλέον, από τη στιγμή που έχετε λύκο, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να το επιδεινώσει, επομένως η προστασία της υγείας του δέρματος με αντηλιακό γίνεται ακόμη πιο σημαντική. Ζητήστε φροντίδα από έναν δερματολόγο με εμπειρία στη θεραπεία του λύκου.

Διαβήτης

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ακόμη και πριν καταλάβετε ότι έχετε υψηλό σάκχαρο στο αίμα, το δέρμα σας θα μπορούσε να σας προειδοποιήσει σχηματίζοντας γυαλιστερές, πυκνές περιοχές γνωστές ως πλάκες. Κάτι το οποίο οφείλεται σε αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος. Περιοχές υπερμελάγχρωσης ή σκουρόχρωμου δέρματος μπορεί επίσης να προκύψουν λόγω υποκείμενου διαβήτη. Καθώς ο διαβήτης εξελίσσεται, το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του δέρματός σας να λειτουργεί ως φραγμός. Καθώς χάνετε την κυκλοφορία και την αίσθηση, διακυβεύετε επίσης την ικανότητα του δέρματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα άτομα με διαβήτη συνιστάται να ελέγχουν τα πόδια τους καθημερινά για μικρά κοψίματα και πληγές και να τα αντιμετωπίζουν αμέσως για την πρόληψη επικίνδυνων επιπλοκών.

Έρπης

Ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα και επώδυνο δέρμα σηματοδοτούν την άφιξη του έρπητα ζωστήρα – μιας επανενεργοποίησης του ιού VZV – που σας προκάλεσε ανεμοβλογιά ως παιδί, αλλά μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη μετά τη μέση ηλικία. Με γρήγορη θεραπεία, το εξάνθημα και ο πόνος θα πρέπει τελικά να υποχωρήσουν. Εάν η θεραπεία καθυστερήσει, ο πόνος θα μπορούσε να είναι πολύ πιο διαρκής και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές, όπως απώλεια όρασης, ακοής ή ισορροπίας, σε άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό. Αυτή είναι μια από τις λίγες ανησυχίες για την υγεία του δέρματος, για τις οποίες υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

Λέμφωμα

Ο κνησμός, ή η φαγούρα στο δέρμα, είναι συχνά τα πρώιμα σημάδια του λεμφώματος – ενός τύπου καρκίνου, όπως η νόσος του Hodgkin. Ο κνησμός μπορεί να είναι σοβαρός και συνεχής. Η χρόνια φαγούρα στο δέρμα είναι ένα κατά καιρούς συντριπτικό σύμπτωμα του πιο σπάνιου δερματικού λεμφώματος Τ-κυττάρων. Αυτό το πρόβλημα υγείας του δέρματος μπορεί να είναι τόσο σοβαρό που επηρεάζει περαιτέρω την ποιότητα ζωής, παραμένοντας παρά τη θεραπεία του καρκίνου. Σύμφωνα με μια έρευνα σε 100 ασθενείς, το 88% ανέφερε συνεχή φαγούρα τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες και σχεδόν οι μισοί παραπονέθηκαν ότι η φαγούρα ήταν αδιάκοπη – όσο πιο προχωρημένο ήταν το λέμφωμα, τόσο χειρότερη ήταν η φαγούρα.

Υψηλή χοληστερίνη

Άτομα με υψηλή χοληστερόλη χωρίς θεραπεία μπορεί να αναπτύξουν εναποθέσεις χοληστερόλης που συσσωρεύονται στο δέρμα. Αυτές οι εναποθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κιτρινωπά εξογκώματα γνωστά ως ξανθέλασμα ή ξανθώματα. Αυτός ο τύπος συσσώρευσης χοληστερόλης είναι σπάνιος και εμφανίζεται γενικά σε άτομα με σοβαρά αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων λόγω γενετικής διαταραχής (όπως οικογενής υπερχοληστερολαιμία) ή ηπατικής νόσου (όπως πρωτοπαθής χολική κίρρωση). Ωστόσο, αυτή είναι μια ένδειξη για την υγεία του δέρματος που μπορεί να πληροφορήσει εσάς και τον γιατρό σας για επικίνδυνα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης – παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.