Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας χρειάζεστε περισσότερες θερμίδες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε όσες σοκολάτες και κρουασάν θέλετε. Άλλωστε, ειδικά αυτήν την περίοδο η ανάγκη υιοθέτησης μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής είναι πιο επιτακτική από ποτέ, τόσο για τη δική σας υγεία όσο και για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Τι μπορείτε να κάνετε όμως όταν παρά την ειλικρινή σας προσπάθεια να τρέφεστε σωστά, αντιμετωπίζετε συνεχώς λιγούρες για γλυκά;

Πώς να αντιμετωπίσετε τις λιγούρες για γλυκά στην εγκυμοσύνη

-Προτού φάτε ένα γλυκό, δοκιμάστε ένα φρούτο

Ζουμερά, υγιεινά και φυσικά γλυκά, τα φρούτα είναι ο καλύτερος τρόπος να καλύψετε την επιθυμία σας για γλυκό. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι θέλετε να φάτε ένα γλυκό, προτιμήστε ένα εποχιακό φρούτο της αρεσκείας σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσετε και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

-Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες σάς χορταίνουν για περισσότερη ώρα, σας βοηθούν να ξεπεράσετε τη δυσκοιλιότητα και περιορίζουν τις ξαφνικές λιγούρες που σας «σπρώχνουν» στα γλυκά. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια είναι καλές πηγές φυτικών ινών.

-Εντάξτε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας

Προσθέτοντας πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα σας περιορίζετε την όρεξή σας για φαγητό και μειώνετε τις λιγούρες σας για γλυκά. Το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια, το φαγόπυρο, η βρώμη και οι σπόροι τσία είναι μερικές καλές πηγές πρωτεΐνης που χρειάζεστε στη διατροφή σας.

-Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα

Η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα ενέργειάς σας αλλά και την όρεξή σας για φαγητό. Ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει και τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός σας, καθιστώντας δυσκολότερη την επιλογή υγιεινών τροφών και σπρώχνοντάς σας σε παχυντικές, ανθυγιεινές τροφές, όπως τα γλυκά. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή όταν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιούνται περισσότερο από το φαγητό. Ειδικά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε επαρκώς.

Φυσικά, για όποια απορία έχετε σχετικά με τη διατροφή σας στην εγκυμοσύνη, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές.