Το τρέξιμο είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους προπόνησης και αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές.

Τα οφέλη του στην υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά και επιβεβαιώνονται από πολλές έρευνες.

Ανεξάρτητα από την διάρκεια του, σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, οφελεί το προσδόκιμο ζωής και βοηθά στην απώλεια βάρους.

Είτε ξεκινάτε τώρα είτε είστε ήδη δρομέας, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν

Πηγαίνετε αργά  

Αντί να τρέχετε, επικεντρωθείτε στο να καλύψετε την απόσταση ή το χρόνο που αναφέρεται. Κάντε εναλλαγές με 30 δευτερόλεπτα τζόγκινγκ και 30 δευτερόλεπτα τρέξιμο σε κανονικό ρυθμό.

Κάντε μικρά βήματα

ΑΝ θέλετε να αυξήσετε το ρυθμό σας, μην κάνετε μεγαλύτερα βήματα. Απλά κινηθείτε πιο γρήγορα. Με το μικρότερο δρασκελισμό ασκούνται μικρότεροι κραδασμοί στα γόνατα και στους γοφούς και είναι πιο εύκολο να κρατήσετε τη σωστή στάση.

Βρείτε τον ρυθμό σας 

Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τον ρυθμό σας. Χρονομετρήστε τον χρόνο που αντέχετε και αν δείτε ότι μπορείτε κι άλλο προσθέστε 2 λεπτά. Δείτε τα όριά σας και τις αντοχές σας και προσαρμόστε το πρόγραμμά σας.

Προσέξετε το ντύσιμό σας

Πρέπει να είναι κατάλληλο, να μη σας ενοχλεί, να μην κρυώνετε ούτε να ζεσταίνεστε πολύ και φροντίστε να έχετε τα ρούχα σας έτοιμα, ώστε να μη χρειάζεστε χρόνο να επιλέγετε κάθε φορά τι θα φορέσετε και καθυστερείτε.

Σκεφτείτε θετικά

Κατά τη διάρκεια του τρεξίματός σας, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε θετικές σκέψεις. Σκεφτείτε ότι είναι η άσκηση που επιλέξατε για την καλή φυσική σας κατάσταση, ότι θα βελτιώσει την υγεία σας και θα σας κρατήσει σε φόρμα και σε τελική ανάλυση δεν είναι μια αναγκαστική υποχρέωση σαν όλες τις άλλες, παρά μόνο μια ευχάριστη εκτόνωση.