Η υιοθέτηση μιας σωστής διατροφής είναι το κλειδί για την επίτευξη της βέλτιστης ανάπτυξης κατά την παιδική ηλικία. Άλλωστε, ένα παιδί που μαθαίνει από μικρή ηλικία να τρέφεται σωστά, θα είναι σε θέση να έχει καλές διατροφικές συνήθειες και στη μετέπειτα ζωή του. Ας δούμε λοιπόν τρία θρεπτικά συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του παιδιού.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένα από τα θρεπτικά συστατικά που είναι ικανά να ρυθμίζουν τις φλεγμονώδεις καταστάσεις του σώματος. Επομένως, η διατήρηση αυτού του στοιχείου στα κατάλληλα εύρη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με στοιχεία από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders.

Για να εξασφαλιστεί η συνεχής παροχή των θρεπτικών συστατικών, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την έκθεση στο ηλιακό φως κάθε ημέρα. Μέσω της ακτινοβολίας, ο ήλιος διεγείρει την ενδογενή σύνθεση αυτής της βιταμίνης στο δέρμα και αυτή η πηγή είναι πολύ πιο αξιοποιήσιμη από αυτή που προέρχεται από τη διατροφή.

Ακόμα κι έτσι, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη D.

Βιταμίνη C

Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δεν είναι πάντα στο βέλτιστο επίπεδο ανάπτυξης και αυτό μπορεί να τα κάνει πιο επιρρεπή σε επιθέσεις από διάφορα μικρόβια. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C στη διατροφή τους, προκειμένου να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού τους.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Immunology, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών. Μειώνει επίσης τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη διάρκεια των λοιμώξεων.

Το ακτινίδιο, το μπρόκολο, οι φράουλες, το πορτοκάλι και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μερικές καλές πηγές βιταμίνης C.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι ένα θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στη σύνθεση του κολλαγόνου, μιας από τις πιο άφθονες πρωτεΐνες στο σώμα. Αυτό είναι μέρος σχεδόν όλων των ιστών του σώματος, επομένως είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η βέλτιστη παραγωγή του για να διασφαλιστεί η μυϊκή ανάπτυξη των παιδιών.

Από την άλλη, αυτή η θρεπτική ουσία είναι καθοριστικός παράγοντας για την επούλωση των πληγών. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα παιδιά υφίστανται συχνές πτώσεις και χτυπήματα και η διέγερση της ενδογενούς σύνθεσης κολλαγόνου συμβάλλει στην ταχεία ανάρρωση από τραυματισμούς.

Επιπλέον, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α μειώνει μεσοπρόθεσμα τον κίνδυνο εκφυλιστικών προβλημάτων όρασης. Στη σημερινή κοινωνία, η οποία είναι γεμάτη οθόνες με μπλε φως, είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι η όρασή μας λειτουργεί καλά.

Τα καρότα, το σπανάκι, τα αποξηραμένα βερίκοκα, η κόκκινη πιπεριά, η γλυκοπατάτα και το γκρέιπφρουτ είναι καλές πηγές βιταμίνης Α.