Φαίνεται ότι όλοι μιλούν για τη σημασία της υγείας του εντέρου τελευταία. Από τα οφέλη της κατανάλωσης προβιοτικών έως τη σημασία της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η υγεία του εντέρου απασχολεί ολοένα και περισσότερους ειδικούς και μη. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες, ένα υγιές έντερο είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική υγεία και τη διάθεση, για την αποφυγή χρόνιων παθήσεων, ακόμη και για κάτι πιο απλό όπως η πέψη.

Με τόσα να διακυβεύονται, η σωστή φροντίδα για την υγεία του εντέρου και του μικροβιώματός σας (το οποίο ελέγχει τον μεταβολισμό και την πέψη σας) θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά σας. Και όμως, υπάρχουν μερικές παγίδες στις οποίες μπορεί εύκολα να πέσετε όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου. Ορίστε λοιπόν ποιες διατροφικές συνήθειες πρέπει να αφήσετε πίσω σας για το καλό του εντέρου και της συνολικής υγείας σας.

#1 Τρώτε γρήγορα

Όταν δεν μασάτε καλά την τροφή σας (δηλαδή τρώτε γρήγορα), το πεπτικό σας σύστημα δεν είναι προετοιμασμένο για να απελευθερώσει τα ένζυμα που απαιτούνται για τη διάσπασή της. Αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζετε το σώμα σας για φούσκωμα, καούρα, παλινδρόμηση οξέος, κράμπες, δυσπεψία, ναυτία και πολλά άλλα, καθώς μεγαλύτερα κομμάτια αμάσητης τροφής εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα σε μια στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετά ένζυμα για την αποσυναρμολόγησή τους.

#2 Τρώτε πολλή ζάχαρη

Ενώ χρειάζεται να καταναλώνετε υγιεινές τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά που περιλαμβάνουν ορισμένα φυσικά σάκχαρα -όπως φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης – η κατανάλωση πάρα πολλών πρόσθετων σακχάρων μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο στο έντερό σας. Η ζάχαρη επηρεάζει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, αποδυναμώνοντας την επένδυση του στομάχου. Μάλιστα, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι διαταράσσοντας το μικροβίωμα του εντέρου, η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του παχέος εντέρου και φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου όπως η νόσος του Crohn.

#3 Δεν τρώτε αρκετά λαχανικά

Τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο, διεγείροντας την ανάπτυξή τους και ενισχύοντας την επένδυση του εντέρου. Τα καλά βακτήρια στο έντερο βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής σε όλο το σώμα. Και φαίνεται ότι τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη διατροφή των καλών βακτηρίων του εντέρου.