Σας έχει τύχει ποτέ ενώ περπατάτε απλώς να «γυρνάτε» τον αστράγαλό σας; Και αφού ξεπεράσετε τον τραυματισμό, απλώς να το.. παθαίνετε και πάλι; Οι περισσότεροι άνθρωποι το αποδίδουν στον συντονισμό, την ισορροπία ή και την απροσεξία. Οι ειδικοί, ωστόσο, μας εξηγούν ότι υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος που ο αστράγαλός σας «γυρνάει» επαναλαμβανόμενα, εάν γίνει μία φορά και αυτός δεν είναι άλλος από τους συνδέσμους σας.

Γιατί «γυρίζει» συνέχεια ο αστράγαλός μου;

Ο αστράγαλός σας είναι μια άρθρωση που συνδέει τα οστά της πατούσας με τα οστά του υπόλοιπου ποδιού. Πιο συγκεκριμένα, συνδέει την κνήμη, την περόνη και τον αστραγάλο. Αυτά τα οστά συνδέονται με συνδέσμους ή σκληρές λωρίδες ιστού που σταθεροποιούν τις αρθρώσεις και εμποδίζουν την υπερβολική κίνηση.

Υπάρχουν μερικά είδη συνδετικού ιστού στο σώμα μας: οι τένοντες συνδέουν μυς με οστά, οι περιτονίες συνδέουν μυ με μυ και οι σύνδεσμοι συνδέουν τα οστά με άλλα οστά, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Οι σύνδεσμοι, ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκαμπτοι όσο οι μύες μας.

Επιπλέον, οι σύνδεσμοι είναι υποκυτταρικοί και υποαγγειακοί, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν λιγότερα κύτταρα και αιμοσφαίρια από τους μαλακούς ιστούς, όπως οι μύες ή ακόμα και τα οστά σας. Δεν επουλώνονται τόσο γρήγορα.

Έτσι όταν «γυρίσετε» μία φορά τον αστράγαλό σας, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σύνδεσμοι που περιβάλλουν τον αστράγαλο δέχονται το πιο σημαντικό χτύπημα. Ως αποτέλεσμα, γίνονται αδύναμοι και αυτή η αδυναμία μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενο πρόβλημα.

Πώς θα σταματήσει

Εάν έχετε κολλήσει σε αυτόν τον κύκλο, η λύση είναι να ξεκουραστείτε, να ανακάμψετε και να ακολουθήσετε το πρόγραμμα θεραπείας που σας έχει προτείνει ο γιατρός σας. Και, για να αποφευχθούν περαιτέρω τραυματισμοί, οι ειδικοί συνιστούν μερικές διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης:

Διάταση με.. αλφάβητο

Ενώ ξαπλώνετε ή κάθεστε σε μια καρέκλα, «γράψτε» στον αέρα το αλφάβητο με κάθε πόδι στον αέρα. Αυτό θα βοηθήσει με το τέντωμα και την ενδυνάμωση του αστραγάλου.

Διάταση γάμπας στον τοίχο

Σταθείτε όρθιοι και τοποθετήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας στον τοίχο με τη φτέρνα σας στο έδαφος. Το πόδι σας πρέπει να είναι σε γωνία προς τα πάνω. Θα νιώσετε ένα τέντωμα στη γάμπα σας. Κρατήστε για 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε σε κάθε πλευρά δύο έως τρεις φορές.