Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εξετάσετε το ενδεχόμενο να περιορίσετε το κόκκινο κρέας, καθώς μια τέτοια διατροφική επιλογή θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις, στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου λιπώδους ηπατικής νόσου. Τώρα, μάλιστα νέα έρευνα συνδέει ένα συστατικό του με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνοντάς το ωφελείτε την καρδιά σας.

Το κόκκινο κρέας «ραγίζει» την καρδιά

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Microbiology, ερευνητές από την Cleveland Clinic, εξέτασαν πώς η κατανάλωση L-καρνιτίνης, μιας χημικής ουσίας στο κόκκινο κρέας, συμβάλλει στον σχηματισμό του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης  (ΤΜΑΟ), το οποίο συνδέεται με μια σειρά από διαφορετικά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μετά την εξέταση του πλάσματος από σχεδόν 3.000 συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα μόρια από το κόκκινο κρέας συνδυάζονται με ορισμένα βακτήρια του εντέρου, οι ουσίες ήταν πιο πιθανό να σχηματίσουν TMAO, οδηγώντας σε κινδύνους για την υγεία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το TMAO με την αυξημένη χοληστερόλη στις αρτηρίες. Έτσι, μπορεί όχι μόνο να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αλλά και τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Πώς θα το περιορίσετε

Εάν είστε λάτρης του κόκκινου κρέατος και δεν γνωρίζετε πώς να ξεκινήσετε για να το περιορίσετε, σκεφτείτε να ξεκινήσετε κάνοντας μικρά βήματα. Τουλάχιστον, αυτή είναι η στρατηγική που μας προτείνουν οι ειδικοί.

Αντί να προσπαθήσετε να εξαλείψετε μονομιάς το κόκκινο κρέας από την διατροφή σας, δοκιμάστε να μειώσετε στο μισό τις μερίδες σας.