Το τρέξιμο αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές αερόβιας άσκησης, που τονώνει όλο το σώμα και μας βοηθά να «κάψουμε» θερμίδες και λίπος. Και ενώ τα οφέλη του είναι πολλά, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις και μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς του κάτω μέρους του σώματος. Ενας τρόπος για να απολαύσουμε τα καλά του, αποφεύγοντας τα… δυσάρεστα, είναι η νέα τάση του «Aqua Jogging».

Τι είναι το Aqua Jogging

Το Aqua Jogging είναι η μοναδική διασταύρωση του χαλαρού τρεξίματος και της κολύμβησης, που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε και να ενισχύσετε την καρδιαγγειακή σας αντοχή, μειώνοντας τη φθορά που μπορεί να προκύψει από το κλασικό τρέξιμο.

Ευρέως γνωστό και ως τρέξιμο σε βαθιά νερά, το τζόκινγκ στο νερό μπορεί να γίνει όλον τον χρόνο, ναι, ακόμα και τον χειμώνα σε κολυμβητήριο, αλλά και στη θάλασσα ή στην πισίνα το καλοκαίρι. Μπορείτε να κάνετε τζόκινγκ στο νερό στο πλαίσιο μαθήματος με instructor αλλά και μόνοι σας, τρέχοντας γύρους στην πισίνα ή τρέχοντας γύρω από τη θέση σας.

Σε ποιους ταιριάζει

Σε ποιον ταιριάζει καλύτερα το τζόκινγκ στο νερό; Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί σχεδόν σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, εκείνων με τραυματισμούς, των εγκύων αλλά και των επαγγελματιών δρομέων.

Αυτό διότι μας χαρίζει πολύτιμα οφέλη για την ευεξία του οργανισμού, διατηρώντας την ένταση σε χαμηλά επίπεδα και περιορίζοντας τους τραυματισμούς.

Γιατί να το επιλέξετε

Πέραν της μειωμένης τριβής στις αρθρώσεις σας, το τζόκινγκ στο νερό συμβάλλει στην αύξηση της καρδιαγγειακής σας δύναμης, αφού κατά κύριο λόγο «γυμνάζει» τον σημαντικότερο μυ, την καρδιά. Μερικά ακόμα από τα οφέλη που το κάνουν να ξεχωρίζει, περιλαμβάνουν:

* Χτίζει δύναμη

Το νερό είναι πυκνό και προσθέτει αντίσταση σε αυτή τη δραστηριότητα. Σύμφωνα με το αμερικανικό Ιδρυμα Αρθρίτιδας, το νερό παρέχει 12 φορές μεγαλύτερη αντίσταση από τον αέρα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση, στην ενίσχυση και στην τόνωση των μυών. Επειδή το νερό είναι πιο πυκνό, οι ελιγμοί σας είναι πιο δύσκολοι μέσα σε αυτό και ως εκ τούτου δουλεύετε πιο σκληρά και «καίτε» περισσότερες θερμίδες. Και όλα αυτά ενώ αυξάνετε τη μυϊκή σας δύναμη.

* Προσαρμόζεται στον δικό σας ρυθμό

Ο ρυθμός σας δεν έχει σημασία στο Aqua Jogging. Ετσι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει η πίεση ή το άγχος που μπορεί να αισθάνεστε για να διατηρήσετε ή να φτάσετε σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό, μήκος ή απόδοση κατά την προπόνησή σας. Αντίθετα, δουλεύετε κάτω και… «ενάντια» στο νερό, που δυσκολεύει τις κινήσεις σας χωρίς να υπάρχει ανάγκη να πάτε πιο γρήγορα.

* Διαχείριση του βάρους

Οπως και με το κλασικό τρέξιμο, το τζόκινγκ στο νερό αποτελεί ταυτόχρονα μια αερόβια δραστηριότητα και προπόνηση αντίστασης. Αυτό σημαίνει ότι «καίτε» θερμίδες ενώ τονώνετε τους μυς σας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τόσο στην απώλεια όσο και στη διατήρηση του βάρους στα επιθυμητά επίπεδα.

Χρειαζόμαστε εξοπλισμό;

Μπορεί να αισθανθείτε περίεργα όταν αντί για τα παπούτσια σας θα φοράτε γυαλιά κολύμβησης αλλά όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αθλήματα, το τζόκινγκ στο νερό συνοδεύεται από το μοναδικό σετ αξεσουάρ άσκησης, σχεδιασμένο για να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας.

Υπάρχουν πολλοί τύποι εξοπλισμού που βοηθούν ή αναβαθμίζουν την πρακτική σας στο Aqua Jogging στην πισίνα. Εάν είστε αρχάριοι, μπορείτε να εστιάσετε στα βασικά, όπως ένα αθλητικό μαγιό, γυαλιά κολύμβησης και σκουφάκι.

Καθώς προχωράτε και εξοικειώνεστε με την τεχνική του αθλήματος, τις κινήσεις και τους ελιγμούς, μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο που περνάτε μέσα στο νερό για ακόμα πιο έντονες προπονήσεις.

Γυμνάζει και ηρεμεί

Το νερό έχει χαρακτηριστεί ως «πηγή ζωής» ενώ σε μύθους από ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της ανθρωπότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι το μπλε χρώμα αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές των διακοσμητών. Αυτό διότι το μπλε που μας θυμίζει τη θάλασσα, μας καταπραΰνει και μας καθησυχάζει, προσφέροντας μια αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας.