Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την υγεία σας στα καλύτερά της είναι να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, καθώς θωρακίζει τον οργανισμό, αποτρέποντας τις χρόνιες παθήσεις.

Τι ακριβώς είναι η «υγιεινή διατροφή»

Μπορεί να φαίνεται διαφορετική για τον καθένα αλλά ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργήσετε γεύματα με διατροφικούς συνδυασμούς «πλούσιους» σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως οι πολυφαινόλες, τα αντιοξειδωτικά και τα ωμέγα-3 λιπαρά, γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε υγιεινά αλλά και να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα αυτήν την συνήθεια, διαβάστε τα μυστικά των ειδικών για να τα καταφέρετε:

Κάτι νέο κάθε εβδομάδα

Οι πιθανότητες είναι ότι μάλλον δεν γνωρίζετε τα πάντα για την υγιεινή διατροφή όταν μόλις ξεκινάτε. Για αυτό μία προσέγγιση που προτείνουν οι ειδικοί είναι να δοκιμάζετε ένα νέο λαχανικό κάθε εβδομάδα.

Διαλέξτε ένα λαχανικό που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν και ψάξτε μια νέα συνταγή για να το ενσωματώσετε σε ένα γεύμα.

Εάν το κάνετε αυτό κάθε εβδομάδα, ή ακόμα και μία φορά το μήνα, θα κλείσετε τη χρονιά με πολλά νέα υγιεινά τρόφιμα και συνταγές που δεν γνωρίζατε ότι απολαμβάνετε.

Στυλό και χαρτί

Εάν περνάτε τη μέρα σας τρώγοντας ό,τι θέλετε χωρίς να το σκεφτείτε ή εάν δεν προγραμματίζετε τα γεύματά σας πριν τα φάτε, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τρώτε λιγότερο υγιεινά από ό,τι σκοπεύετε.

Μπορεί επίσης να μην λαμβάνετε την επιθυμητή ποσότητα ορισμένων τροφών. Ένας τρόπος για να είστε πιο προσεκτικοί, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να κατααγράψετε ό,τι τρωτε σε μια λίστα.

Επίσης γράψε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά (απώλεια βάρους, μείωση χοληστερίνης, καλύτερη διάθεση, περισσότερη ενέργεια) και διαβάστε τη λίστα καθημερεινά.

Παρακολουθήστε την πρόσληψη σας με μια για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όλα όσα χρειάζεστε για να πετύχετε τον στόχο σας.

Πιάτο σε ισορροπία

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε πιο υγιεινά είναι να σκεφτείτε τι έχετε στο πιάτο σας.

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από άλλες, γεγονός που μεταφράζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι το θεμέλιο της διατροφής, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι τα λαχανικά θα πρέπει να γεμίζουν περίπου το μισό πιάτο.

Μαζί με μία μικρή μερίδα φρούτων για το δεκατιανό και το απογευματινό, μην ξεχνάτε και την άπαχη πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη πρέπει να είναι περίπου το ένα τέταρτο του πιάτου σας κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος και του βραδινού.