Ένας από τους καλύτερους τρόπους που μπορείτε να προστατεύσετε την καρδιά σας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η υιοθέτηση ολιστικών δραστηριοτήτων που προάγουν την λειτουργία της ενώ ταυτόχρονα μπορούν να ενισχύσουν την ευεξία σε κάθε επίπεδο. Και τα καλά νέα είναι μάλιστα, ότι αρκούν μικρές και απλές συνήθειες για να καταφέρετε να την θωρακίσετε.

5 συνήθειες για ισχυρή καρδιά

Πρωινές τελετουργίες κατά του άγχους

Οι ειδικοί συνιστούν να αφιερώνετε 15–20 λεπτά στην αρχή της ημέρας σας κάνοντας πρακτικές που θα προάγουν την ενσυνειδητότητα και θα μειώσουν την ψυχική ένταση, όπως η εξάσκηση της πρακτικής της συνειδητότητας, που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει το στρες, τονώνοντας το αίσθημα ευτυχίας.

Μερικές ακόμα συνήθειες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ξεκινάτε την ημέρα σας ήρεμοι και γεμάτοι ενέργεια, είναι ο διαλογισμός, η yoga αλλά και οι ασκήσεις με βαθιές αναπνοές.

Περπάτημα ή τρέξιμο

Όχι μόνο θα τονώσετε τα επίπεδα της πολύτιμης βιταμίνης D, που παίζει κομβικό ρόλο και στην λειτουργία του ανοσοποιητικού αλλά θα επωφεληθείτε και από την φυσική δραστηριότητα, καθώς θα αυξηθούν οι ενδορφίνες, οι “feel-good” ορμόνες που τονώνουν την διάθεση και προάγουν την ευτυχία.

Οι ειδικοί συνιστούν είτε το περπάτημα είτε το χαλαρό jogging, καθώς αποτελούν ιδανικές αερόβιες ασκήσεις που ενισχύουν το καρδιαναπνευστικό σας σύστημα.

Διατροφή «πλούσια» σε αντιοξειδωτικά

Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγετε γεύματα με όσο το δυνατόν λιγότερους απλούς υδατάνθρακες, επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν την απότομη άνοδο και την εξίσου απότομη πτώση των επιπέδων της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία φλεγμονής, η οποία αποτελεί την βασική αιτία πολλών ασθενειών και παραγόντων κινδύνου για την καρδιά. Για να την καταπολεμήσετε και να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης, στραφείτε σε αντιφλεγμονώδεις τροφές και σύνθετους υδατάνθρακες.

Ανεβάζουμε παλμούς

Η μέτρια έως υψηλής έντασης άσκηση όχι μόνο ανακουφίζει από το στρες, αλλά προάγει επίσης την καλύτερη υγεία της καρδιάς, τονώνοντας το κυκλοφορικό. Οι ειδικοί συνιστούν ένα συνδυασμό με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με βάρη αλλά και αερόβια.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν πρόκειται για δύο πολύ καλούς τύπους φυσικής δραστηριότητας για την καρδιά σας.

Δοκιμάστε την διαλειμματική νηστεία

Πολλά είναι τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, όταν δηλαδή περνάτε πολλές ώρες, τουλάχιστον δώδεκα, χωρίς να έχετε καταναλώσει φαγητό, με την συγκεκριμένη πρακτική να συμβάλλει στην βελτίωση της λειτουργίας των ορμονών, του μεταβολισμού και στη μείωση της φλεγμονής, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ένας από τους πιο απλούς και συνηθισμένους τρόπους για να την εξασκήσετε είναι να μην καταναλώνετε κάτι μετά το βραδινό σας και πριν το πρωινό σας την επόμενη ημέρα.