Η σχέση μας με την χοληστερίνη είναι περίπλοκη. Από την μία, χρειαζόμαστε ορισμένα επίπεδα χοληστερόλης για να παραμείνουμε υγιείς και να εκτελεί εύρυθμα το σώμα ορισμένες λειτουργίες. Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο για ορισμένες καρδιακές παθήσεις όπως και καρδιαγγειακά ζητήματα.

Γεύματα κατά της χοληστερίνης

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τις εναποθέσεις λίπους στα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να έχετε φραγμένες αρτηρίες. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε για να την μειώσετε χωρίς να κάνετε εκπτώσεις στην απόλαυση.

Εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη είναι σημαντικό να περιορίσετε την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως κόκκινο κρέας, το αλκοόλ, το γρήγορο φαγητό αλλά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.  Στην μείωσή της βοηθούν τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα δημητριακά ολικής, τα φασόλια, η βρώμη, οι ξηροί καρποί, τα μήλα, το αβοκάντο, οι φράουλες, το ελαιόλαδο αλλά και το τόφου.

Αν ψάχνετε για μερικούς δημιουργικούς τρόπους για να συμπεριλάβετε περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα στην διατροφή σας, δοκιμάστε τις παρακάτω προτάσεις:

Τηγανίτες βρώμης με μήλα και κανέλα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η βρώμη είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη καθώς συμβάλλει στην μείωση και την διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης στα επιθυμητά. Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Reviews επισήμανε ότι η τακτική κατανάλωση βρώμης σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα.

Συνοδεύστε τις τηγανίτες σας με κομματάκια μήλου και πασπαλίστε με κανέλα για έξτρα απόλαυση.

Σολομός ψητός με ρεβίθια

Ο σολομός είναι γεμάτος ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς. Τα ρεβίθια περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υγιή επίπεδα χοληστερόλης ενώ υποστηρίζουν και την καλύτερη πέψη.

Τάκος με μαύρα φασόλια και γλυκοπατάτα

Αυτά τα τάκος με μαύρα φασόλια είναι νόστιμα και εύκολα στην παρασκευή τους και είναι απολύτως φιλικά προς τους χορτοφάγους.

Τα μαύρα φασόλια αποτελούν μια εξαιρετική «πηγή» διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να διαχειριστεί την ποσότητα της χοληστερόλης που απορροφά στην κυκλοφορία του αίματος.