Επειδή η καλή ημέρα φαίνεται από το… πρωί, είναι σημαντικό να την ξεκινάτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κι ενώ μπορεί να αφιερώνετε τα πρώτα λεπτά στο να φτιάξετε το κρεβάτι σας ή να οργανώσετε την λίστα με τις υποχρεώσεις σας, γιατί να μην προσθέσετε και μια συνήθεια που θα θωρακίζει και την καρδιά σας;

Τα πρωινά ροφήματα για την καρδιά

Όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο εύκολο όσο το να απολαύσετε ένα ρόφημα, που θα τονώσει την ενέργειά σας, θα σας ξυπνήσει, ενισχύοντας ταυτόχρονα την καρδιαγγειακή λειτουργία του οργανισμού.  Μερικές από τις καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν:

Ξεκινάμε με ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καρδιά σας γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθά τον οργανισμό να λειτουργεί καλύτερα. Η επαρκής ενυδάτωση διασφαλίζει ότι το σώμα σας μεταφέρει αποτελεσματικά οξυγόνο μέσω των αρτηριών σας και υποστηρίζει την ικανότητα του σώματος να αποβάλλει ό,τι δεν χρειάζεται.

Το νερό σας βοηθά επίσης να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας και είναι απαραίτητο για την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Εν ολίγοις, οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα ποτήρι νερό και έπειτα να προχωράμε και σε άλλες επιλογές.

Έχετε δοκιμάσει «χρυσό» γάλα;

Γνωστές είναι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά. Σύμφωνα μάλιστα, με την κλινική του Cleveland, η κουρκουμίνη που περιέχει τον καθιστά τον απόλυτο «σύμμαχο» για την καρδιά μας, καθώς η ένωση φαίνεται να προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις μακροπρόθεσμα.

Έτσι μπορείτε να προσθέσετε κουρκουμά στο γάλα της επιλογής σας και αφού το ζεστάνετε να προσθέσετε και λίγο μαύρο πιπέρι για μια πιο έντονη γεύση. Το μαύρο πιπέρι είναι σημαντικό επειδή περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται πιπερίνη, καθιστώντας πολύ πιο εύκολο για το σώμα σας να απορροφήσει τον κουρκουμά.

Η αγαπημένη μας κούπα

Οι λάτρεις του καφέ δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Ένα έως δύο φλιτζάνια καφέ μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αναφέρουν οι ειδικοί. Μάλιστα, η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να βρείτε την «χρυσή τομή» στην πρόσληψη της καφεΐνης, καθώς δεν θέλετε να καταναλώνετε τόσο ώστε να αντιμετωπίζετε παρενέργειες, όπως το αυξημένο άγχος.

Φρέσκοι και απολαυστικοί χυμοί

Ο φρέσκος χυμός από φρούτα και λαχανικά φιλικά προς την καρδιά, όπως σμέουρα, βατόμουρα, λάχανο, καρότα και βατόμουρα, είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην πρωινή σας ρουτίνα.

Ο χυμός από μούρα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σταφύλια, κράνμπερι, κεράσια, καρότα, σέλινο και πορτοκάλια μπορεί να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή σας υγεία, καθώς σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, χημικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε αυτά, όπως τα φλαβονοειδή ή οι πολυφαινόλες μειώνουν τη φλεγμονή, τον κίνδυνο εγκεφαλικού αλλά και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ειδικοί συνιστούν τον συνδυασμό του χυμού με ένα ισορροπημένο γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Smoothies

Αν ψάχνετε για ένα υπέροχο ρόφημα το πρωί, θα μπορούσατε να αναμείξετε αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνη και ωμέγα 3 σε ένα απολαυστικό smoothie γεμάτο φυτικές ίνες.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά, που τα βρίσκουμε στους σπόρους και στους ξηρούς καρπούς, συνδέονται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου εγκεφαλικού και τα αντιοξειδωτικά, που υπάρχουν στα μούρα, συμβάλλουν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες ή τα κύτταρα που θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο.

Οι φυτικές ίνες, όπως αυτές που βρίσκουμε στην βρώμη ή στα δημητριακά ολικής, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει μια σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τις απότομες διακυμάνσεις.