Εάν προσπαθείτε —ή έχετε προσπαθήσει— να χάσετε κιλά, ξέρετε ότι πρόκειται για μία διαδικασία γεμάτη προκλήσεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης από την επίτευξη του στόχου σας, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, με πολλές στροφές και… ανηφόρες. Υπάρχουν όμως και πολύ καλά νέα, ειδικά για εκείνους που αγαπούν τον ύπνο.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, με το να κοιμάστε περισσότερο και καλύτερα, μπορείτε να χάσετε βάρος χωρίς να κάνετε δίαιτα. Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν 80 υπέρβαρους ενήλικες, που κοιμούνται συνήθως λιγότερο από 6,5 ώρες κάθε βράδυ.

Δεν είναι μόνο το τι τρώμε…

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα, που ορίστηκε ως «ομάδα επιπλέον ύπνου», ο ύπνος κάθε συμμετέχοντα ελεγχόταν με την ατομική καθοδήγηση και συστάσεις σχετικά με τη γενική υγιεινή του ύπνου.

Η δεύτερη ομάδα, γνωστή και ως «ομάδα ελέγχου» διατήρησε τα πρότερα μοτίβα ύπνου. Η ομάδα ελέγχου δεν έλαβε κανένα είδος καθοδήγησης, απλώς τους είπαν να συνεχίσουν τις τυπικές συμπεριφορές ύπνου και την καθημερινή ρουτίνα τους.

Σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες δεν χρειάστηκε να καταγράφουν την ημερήσια πρόσληψη τροφής. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να χάσουν κατά μέσο όρο περίπου 12 κιλά σε μια περίοδο τριών ετών, χωρίς να κάνουν κάποια τροποποίηση ή να αλλάξουν κάτι στην καθημερινή τους διατροφή.

Σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, «εάν οι υγιεινές συνήθειες ύπνου διατηρηθούν για μεγαλύτερη διάρκεια, αυτό θα οδηγήσει σε κλινικά σημαντική απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου».

Πόσο παραπάνω να κοιμηθείτε

«Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σκληρά για να βρουν τρόπους να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων τους για να χάσουν βάρος. Το να κοιμάστε απλώς λίγο περισσότερο, μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε πιο εύκολα ενώ ταυτόχρονα ξεκουράζεστε» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι συμμετέχοντες έχαναν περίπου 270 θερμίδες κάθε μέρα αρκεί να κοιμόντουσαν για επιπλέον 1,2 ώρες.