Όταν κάνουμε γυμναστική για να διατηρήσουμε το βάρος μας ή για να προωθήσουμε την απώλεια κιλών, έχουμε ανάγκη από θρεπτικές επιλογές που θα μας «τροφοδοτούν» με ενέργεια, χωρίς να υπονομεύουν την προσπάθειά μας για καύση θερμίδων.

Δείτε τι μπορείτε να τρώτε πριν και μετά την γυμναστική, ανάλογα με τον τύπο άσκησης που έχετε επιλέξει:

Η πρωινή προπόνηση

Μια πρωινή προπόνηση χαμηλής έντασης – όπως περπάτημα, βόλτα με ποδήλατο, γιόγκα ή γκολφ – απαιτεί πολύ λίγα «καύσιμα». Επικεντρωθείτε στην ενυδάτωση και ένα μικρό σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες, όπως 450 γραμμάρια νερό και ένα μίνι-bagel ή μια μπάρα granola 100 θερμίδων. Αυτό θα σας δώσει αρκετή ενέργεια για να αντισταθμίσετε μια ολονύκτια νηστεία χωρίς να φορτώνεστε θερμίδες. ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΒΡΩΜΗΣ, ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΡΩΙΝΟ

Μετά την προπόνησή σας, φάτε ένα έξυπνο πρωινό με ποιοτικούς υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Αυτό μπορεί να είναι ένα μαγειρεμένο αυγό, μια φέτα τοστ ολικής αλέσεως και 100% χυμός φρούτων ή πλιγούρι βρώμης με μούρα και γάλα χωρίς λιπαρά.

Το απόγευμα

Εάν ασκείστε μετά τη δουλειά, σχεδιάστε να φάτε μεσημεριανό γεύμα 3 με 4 ώρες πριν τη σωματική δραστηριότητα. Οι καλές επιλογές περιλαμβάνουν μια σαλάτα κοτόπουλου στη σχάρα, ένα σάντουιτς με τυρί στη σχάρα κι ένα φλιτζάνι σούπα ντομάτας ή μια γαλοπούλα με ψητά πατατάκια.

ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ, ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ένα υγιεινό γεύμα θα σας προσφέρει αρκετές θερμίδες για να τα βγάλετε πέρα με μια απογευματινή προπόνηση, αλλά δώστε στον εαυτό σας μια επιπλέον ώθηση ενέργειας 15 έως 30 λεπτά πριν ξεκινήσετε τη γυμναστική, τρώγοντας μια μπανάνα, φέτες πορτοκαλιού ή μια χούφτα σταφύλια, μαζί με ένα φλιτζάνι νερό.

Όσον αφορά την ενυδάτωση, το νερό είναι μια καλή επιλογή για άσκηση που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Σκεφτείτε ένα αθλητικό ποτό εάν ασκείστε για περισσότερο από μία ώρα, σε υψηλότερη ένταση.

Ανεφοδιασμός με «καύσιμα»

Μετά την γυμναστική, ενυδατωθείτε με νερό. Εάν επιστρέφετε σπίτι και πρόκειται να φάτε βραδινό μέσα σε λίγες ώρες, δεν χρειάζεστε σνακ. Εάν το γεύμα σας καθυστερήσει, τότε ανακάμψτε με 170-225 γραμμάρια σοκολατούχο γάλα χωρίς λιπαρά, 170 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή μία μπάρα τυρί με μερικά κράκερ ολικής άλεσης.

Προσπαθήστε να μην κάνετε το λάθος να παραλείψετε το πρωινό, στη συνέχεια να φάτε ελαφρύ μεσημεριανό και στο τέλος να πάτε για γυμναστική αργά το απόγευμα ουσιαστικά χωρίς «καύσιμα». Με αυτό το σενάριο, οι πιθανότητες να φάτε υπερβολικά μετά τη γυμναστική – επειδή έχετε λυσσάξει στην πείνα από την ασιτία κατά τη διάρκεια της ημέρας – αυξάνονται κατακόρυφα.